Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vill dra ner på ambulansen – ordnar ”chefsdagar” med jonglör och komiker

Foto: TT

Chefer i Region Gävleborg efterlyser 4,5 miljoner kronors besparingar på ambulansverksamheten. Samma personer har deltagit i ”chefsdagar” med jonglörer och Özz Nûjen som kostat 2,4 miljoner kronor, rapporterar SVT Gävleborg.

– Jag kan inte se något konkret som kommer tillbaka till mig som skattebetalare genom att man träffas och minglar, har jonglörer eller symfoniorkester fyra gånger om året, säger Sandra Åkerlund, barnsjuksköterska på ambulansen.

Många kollegor delar hennes upprördhet över det faktum att de så kallade chefsdagarna blivit så dyra på grund av val av lokaler och underhållning. Ljud och ljus har kostat 870.000 kronor, ståuppkomikern Özz Nüjen kostade 63.988 kronor, en cirkusartist 32.500 kronor och dekor samt möblemang 291.000 kronor, enligt SVT Gävleborg.

– Jag tycker att det är fantastiska dagar. Svante [Lönnbark, regionsdirektör] är oerhört duktig på att plocka upp aktuella ämnen som är angelägna för oss som arbetar inom Region Gävleborg, säger en av de som deltagit.

– Det ger en bra möjlighet att träffa andra kollegor som man annars inte träffar fysikskt och det ger också en mer övergripande bild av vart vi är på väg och vart vi ska, säger en annan som inte upplever att något varit onödigt under chefsdagarna.

För knappt två veckor sedan uttryckte ett stort antal chefer sitt stöd till besparingar inom ambulansverksamheten. Det handlar om ett förslag att omvandla personalens arbetstid från ordinarie till jourtjänstgöring nattetid.

Reformen skulle, enligt förslaget, frigöra tre timmars arbetstid i veckan för enskilda medarbetare, innebära 4,5 miljoner kronor i besparingar och förhindra andra åtgärder som skulle skada vårdapparaten mer. 

– Jag tycker att utvilad ambulanspersonal smäller högre än jonglörer för chefer om man får uttrycka sig lite spetsigt. Sedan måste man ju naturligtvis spara pengar ibland, men jag tror att man har siktat lite fel från ledningssidan här med tanke på det med all sannolikhet kommer att få konsekvenser för patienterna, säger Vårdförbundets Rasmus Bjerén till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.