Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vill få bort fördomar kring stamning”

Colin Firth vann en Oscar för sin skildring av brittiska kungen George VI:s talproblem.
Colin Firth vann en Oscar för sin skildring av brittiska kungen George VI:s talproblem. Foto: Lisa O'Connor/All Over Press

Onsdagen är Internationella stamningsdagen. Många som lider av besvär med talet söker inte den hjälp som finns att få. ”Vi hoppas att den här dagen ska hjälpa till att sprida kunskap och samtidigt ta bort fördomar kring stamning”, säger logopeden Maria Pihl.

Cirka en procent av den vuxna befolkningen stammar i mer eller mindre stor utsträckning. Bland barn är siffran fem procent. Det finns hjälp att få.

Maria Pihl är logoped vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ansvarig för metoden Intensiv stamningsterapi, som bedrivs i sjukhusets regi.

– Vi ser signifikanta förbättringar, säger hon.

Terapin, som funnits sedan 80-talet, innebär att patienterna, barn 9-13 år och vuxna från 18 och uppåt, reser iväg från sin hemmiljö och under en vecka vistas på en folkhögskola. Där får de bland mycket annat hålla tal och spela teater. Veckovistelsen upprepas två gånger under ett halvår.

– Många patienter har gått i terapi på hemorten. Skillnaden här är att man under en vecka arbetar oerhört intensivt med sin stamningsproblematik och vi utgår från deltagarnas behov, säger Pihl och berättar att även dramapedagoger, fritidspedagoger och psykologer deltar i verksamheten, vilket hjälper patienten på flera olika plan.

För många som stammar påverkas livskvalitén. Det kan handla om problem i det sociala umgänget, men också om hur man fungerar på sin arbetsplats och vilken karriär man väljer.

Maria Pihl säger att problemet är komplext eftersom det inte bara handlar om en person utan också mycket om hur omgivningen hanterar stamningen. Det underlättar mycket om man kan ha en öppen dialog om det som påverkar kommunikationen, samspelet och livet.

Den Oscarsbelönade filmen The King's Speech, som skildrar den brittiske kungen George VI:s talproblem och hur han får hjälp hos en talpedagog, riktade ljuset på problemet.

– Jag tycker att det är en jättebra film. Jag hade en patient som berättade att det var den filmen som fick honom att söka hjälp för sin stamning, säger Maria Pihl.

Hon förklarar att det kan finnas många orsaker till att folk som stammar inte söker hjälp.

– En del är kanske rädda att ta itu med problemet, en del vet inte att det finns hjälp att få, andra tycker att de klarar sig på egen hand, säger Pihl.

Stamning debuterar vanligtvis hos barn vid 3-4 års ålder. Hos många går den tillbaka efter cirka ett år. Andra får leva med den resten av livet. Pihl säger att trots att stamning varit ett känt problem så länge finns det fortfarande frågetecken kring vad den beror på, men att det finns en neurologisk grund som kan få psykologiska konsekvenser är de flesta forskare ense om.

– Det är inte så att man stammar för att man blir nervös, utan snarare att man blir nervös för sin stamning, för att man upplevt den som jobbig i vissa situationer, säger Pihl.

Att helt och hållet bli av med sin stamning, det går inte. Terapin handlar mycket om att skapa ett mer flytande tal.

– I intensiv stamningsterapi arbetar vi med att hitta ett acceptabelt talflyt och att få patienten att acceptera stamningen som en del av sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.