Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ville bygga kärnreaktor hemma i lägenheten

31-åringens halvårslånga experiment fick ett tvärt slut. Polisen stormade in i lägenheten i centrala Ängelholm där mannen hade försökt bygga en egen kärnreaktor.

Det var för ett halvår sedan som mannen fick idén att bygga en kärnreaktor hemma i lägenheten i centrala Ängelholm, skriver Helsingborgs Dagblad. Han beställde radioaktiva ämnen från utländska företag och plockade isär brandvarnare hemma. I brandvarnare finns nämligen ett radioaktivt ämne som är tillåtet så länge det stannar i brandvarnaren.

För ett par veckor sedan skrev så 31-åringen till Strålsäkerhetsmyndigheten för att fråga om det var lagligt att tillverka en kärnreaktor hemma.

– Då ville de komma ner och mäta strålningen i min lägenhet. När de kom hade de polisen med sig. Jag har haft en geigermätare och inte märkt några problem med strålning, berättar 31-åringen för Helsingborgs Dagblad, som förklarar sitt hobbyprojekt på följande sätt:

– Jag har alltid varit intresserad av kärnfysik och partikelfysik. Jag har läst mycket böcker om det och ville se om det gick. Jag tänkte bara på det som ett experiment.

Totalt hann 31-åringen lägga mellan fem tusen och sex tusen kronor på sitt projekt. Om han hade fått den att fungera vet han inte riktigt vad som hade hänt.

– Då hade den nog blivit lite varm och så hade strålningsvärdena ökat. För att få den att generera el skulle man behöva ha en turbin och en generator och det är väldigt svårt att bygga själv, säger han.

I polisförhör erkände mannen och släpptes senare. På Strålsäkerhetsmyndigheten har man inte hört om något liknande experiment förr, och man tror heller inte att den aktuella ängelholmsbon skulle ha lyckats.

– Nej, det hade inte gått med det vi hittade. Vi är inte klara med alla mätningar än, men så som vi bedömer det nu hade han inte kunnat orsaka någon skada med det han hade. Och den strålning som vi uppmätte i hans lägenhet var ingen fara för någon, så grannarna behöver inte vara oroliga, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten till Helsingborgs Dagblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.