Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vinst i poker kräver skicklighet

Den som är skicklig och väljer rätt strategi i pokerspel vinner. Det är flera experter som på onsdagen hördes i Högsta domstolen (HD) helt eniga om.

Om HD delar experternas åsikter öppnas nya möjligheter för landets spelbolag att arrangera pokerturneringar.

Justitieråden i HD ska i ett ovanligt mål svara på frågan om det är slumpen eller spelarens skicklighet som avgör utgången i ett pokerspel. Målet gäller i första hand spelformen Texas holdem.

Bakgrunden är en pokertävling i Grebbestad 2007 som slutade med att arrangörerna åtalades och dömdes för grovt dobbleri. Domen överklagades.

Hovrätten för Västra Sverige kom fram till att turneringen var så stor att skickligheten kom att betyda mer än slumpen och friade männen från anklagelserna.

Riksåklagaren överklagade domen och hävdar att det i väsentliga delar är slumpen och inte skickligheten som styr utgången av spelet. Därmed strider tävlingen mot dobblerilagen.

Tre sakkunniga vittnen hördes på onsdagen i HD på begäran av arrangörernas advokater och alla var överens om att skickligheten är avgörande för om en spelare ska vinna.

- Strategierna hos en spelare är avgörande för utgången. Den som är skicklig och fattar rätta besluten vinner. Skickligheten har stor betydelse, sade Ulf

Johansson, forskare och universitetslektor i Borås. Han är expert på spelteori och pokerspel.

Utländsk forskning stöder Johanssons slutsatser. Han får även medhåll av andra svenska experter.

- Tävlingen i Grebbestad byggde på skicklighet, sade Erik Broman, doktor i matematik vid Chalmers högskola i Göteborg.

Han sade i HD att en spelare som låter slumpen styra i poker är en förlorare.

- Det är endast när de första korten delas ut som slumpen har betydelse. Därefter är det hur spelaren agerar i olika situationer, satsar och synar, som har betydelse, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.