Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vintern knackar på i söder igen

Foto: Brian Hill/AP

Efter decembervärme, januarikyla och ett par veckors återgång till milt väder är vintern på väg tillbaka igen. Fast knappast med besked, utan mer med en vintrig känsla, och troligen en del vitt på marken.

Sedan slutet av januari har det rått vårliknande temperaturer i södra halvan av landet. Men framöver kommer lågtrycken att börja röra sig på en lite sydligare bana, vilket ger plats för kallare luft från norr över landet.

Efter ett nederbördsområde som drar från söder till norr över hela landet under onsdagen och torsdagen blir det lite vintrigare även i södra Sverige.

Redan onsdagens nederbörd faller delvis som blötsnö en bit ner över Götaland. I norra Götaland, Örebro län, Dalarna och sydöstra Norrland räknar SMHI med mellan fem och tio centimeter snö.

Men det är framför allt från och med fredag man kan räkna med minusgrader i stort sett i hela landet. Längst i söder blir det runt nollan.

– Början av nästa vecka fortsätter på samma linje. Det är osäkert vilken bana snövädren tar sig, men generellt blir det i alla fall mer vintrigt, säger Sandra Andersson på SMHI.

Något markant omslag till stabilt, högtrycksbetonat vinterväder av den typ som gav riktigt låga temperaturer i januari syns dock inte under de tio dygn fram i tiden som vädertjänsten gör prognoser.

– Fortfarande rör sig lågtrycken mot Skandinavien. Det är tendens mot högtryck, men inte så stabilt, säger Andersson.

Lite vitt på marken ska man ändå kunna räkna med även i Skåne och på västkusten.

Om dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader sju dygn i sträck definieras det som meteorologisk vår, och så har det varit på en del platser i södra Sverige de senaste veckorna. Men det finns ett kriterium till: Den meteorologiska våren kan aldrig inträffa före den 15 februari, har SMHI slagit fast.

Fakta. Så gör SMHI en väderprognos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.