Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vintern som inte kunde bestämma sig

Foto: Hasse Holmberg/TT

Först var det varmt, sedan blev det kallt, sedan blev det mitt emellan. Vintern 2015-2016, definierad som månaderna december till februari, blev mestadels en mild historia, fast med klar karaktär av jojo.

Det började med en höstlik julmånad, som var både varm och blåsig. Flera oväder avlöste varandra i december. Stormarna Helga och Synne bjöd på vindar på runt 30 meter per sekund, medan julstormen Staffan var lite beskedligare.

Den 20 tangerades på Fårö det svenska värmerekordet för december, hela 13,7 grader. Samma dag registrerade Stockholm och Uppsala, som har mycket långa mätserier, sina varmaste decemberdagar hittills.

December som helhet blev näst varmast hittills.

Sedan kom en januari som ville markera självständighet. Plötsligt slog kylan till. Månaden blev kallare än normalt i nästan hela landet (”normalt” är genomsnittet för perioden 1961-1990).

Det var nära att det blev kallare än normalt på precis varje väderstation, något som inte skett för en januarimånad sedan den extremt bistra vintern 1987. Men några milda dygn i slutet av månaden drog upp medeltemperaturen en smula över normalt på några kustnära platser i söder.

Men januari blev i alla fall kallast på sex år i södra halvan av landet och på sina ställen i norra Norrland kallast på 13 år. Torrt var det också.

Den sista vintermånaden i kalendern, februari, hamnade någonstans mitt emellan, om än klart på den milda sidan. Temperaturöverskotten blev i allmänhet mellan 2 och 4 grader och i nordöstra Norrland uppemot 5 grader.

Någon väderdramatik att tala om blev det inte. Första halvan var ostadig, medan andra halvan blev lite stabilare. I regel kom mer nederbörd än normalt, och då allra mest i nordöstra Norrland med tre gånger mer snö än normalt.

Våren gjorde sitt intåg på några platser i kustbandet i söder redan den 16 februari, och den 26 hade hela Skåne och Blekinge meteorologisk vår, vilket betyder över noll grader i medeltemperatur sju dygn i sträck.

Men sedan tog våren en paus i sin frammarsch. Under denna vecka väntas mer snö i södra Sverige. Det blir visserligen inte jättekallt, men någon vårvärme är inte i sikte de närmaste tio dygnen, enligt SMHI:s prognos. Ganska normalt för början av mars, med andra ord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.