Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vinterns kallaste natt i söder

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
För tredje natten i rad rasade termometern en bit under 40 minusgrader i norra Sverige. I Götaland sattes köldrekord för säsongen, och Danmark hade sin kallaste natt sedan 1986.

Säsongens köldrekord för hela riket, minus 42,7 grader i Kvikkjokk natten till fredagen, står sig tills vidare. På söndagsmorgonen registrerade samma plats –41,9 grader. Det innebär ändå att det varit mellan 41 och 43 grader kallt tre nätter i rad i landet.

I Götaland blev det däremot nytt säsongsrekord natten till söndagen. Det är köldhålet Horn i Östergötland som står för noteringen, 28,2 minusgrader. Målilla i östra Småland kom nära med 27,3.

Det är ovanliga temperaturer för södra Sverige, men så sent som för två år sedan, den 22 februari 2010, var det faktiskt ännu kallare i östgötska Horn med –30,2 grader.

I Danmark blev det också säsongsrekord söndag morgon med –23,1 grader på norra Fyn, och så kallt har det inte varit i vårt västra grannland på 26 år.

Den sibiriska kalluften har sedan några dagar bitit sig fast över strängt taget hela Europa. Allra kallast är det i öster, där hundratals människor frusit ihjäl den senaste veckan. Hårdast drabbat är Ukraina, men även i bland annat Polen, Bosnien och Serbien har många hemlösa människor omkommit.

Större delen av Frankrike har minusgrader hela dygnet, och det är nollgradigt långt nere vid Medelhavskusten. I Alsace i nordöst hade man på söndagsmorgonen temperaturer på 16 minusgrader.

I Tyskland ligger temperaturerna allmänt på mellan fem och tio minus dagtid och på sina håll runt 20 nattetid.

Den europeiska vädervarningstjänsten Meteoalarm varnar för stark kyla under söndagen och måndagen, framför allt på Balkan, men också i Tjeckien, Österrike och östra frankrike samt i lägre grad i Tyskland, Polen, Ungern och Finland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.