Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vintertid-2019-nar-vilket-datum-stalla-om-klockan/

Sverige

Vintertid 2019: Då ställer du om klockan – allt du behöver veta

01:33. Varför ställer vi om klockan till sommartid? DN förklarar.

Vintertid 2019 – när ska man egentligen ställa om klockan? Är det en timme fram eller tillbaka?

Ställer min mobiltelefon om tiden automatiskt?

Här är allt du behöver veta om tidsomställningen.

DN Text

När blir det vintertid 2019?
Natten mellan 26 och 27 oktober. Klockan tre på natten ska du ställa tillbaka klockan en timme, till klockan två.

Hur kan man komma ihåg vilka datum man ska ställa om klockan?

Varje år ställer vi fram klockan en timme sista helgen i mars, och tillbaka klockan sista helgen i oktober. Ett vanligt sätt att komma ihåg vilket håll man ska ställa klockan är att tänka på den som en grill som ska tas ut i trädgården eller balkongen lagom till sommarsäsongen: Ställ fram grillen (klockan) på våren, ställ tillbaka den på hösten.

Läs också: Det händer i kroppen när du sover för lite

Ställer klockan i min mobil automatiskt om till sommartid?
Både Android och Iphone-telefoner ställer om klockan automatiskt om man inte har stängt av funktionen. Om du vill kolla att allt stämmer i en Iphone gör du så här:

■ Du bör ha den senaste uppdateringen av IOS. Kontrollera att du har det och gå sedan in i Inställningar, välj Allmänt och Datum och tid. Se till att Ställ in automatiskt är påslaget.

■ Du bör sedan kontrollera att din mobil visar rätt tidszon. Det gör du i Inställningar > Allmänt > Datum och tid > Tidszon.

Android-mobiler funkar likadant: I inställningen för datum och tid ska automatisk tid vara aktiverad.

EU vill avskaffa omställningen mellan sommartid och vintertid. Hur har det gått med det?
Efter att 4,6 miljoner EU-medborgare fått säga sitt i en enkät föreslog EU-kommissionen 2017 att tidsomställningen skulle avskaffas. I mars röstade EU-parlamentet för att den obligatoriska sommartiden avskaffas, men genomförandet har skjutits till 2021.

Däremot har ännu inte rådet, det vill säga de olika medlemsstaterna, fattat något beslut. Eftersom rådet och Europaparlamentet beslutar gemensamt i denna fråga behöver rådet nå en överenskommelse innan en eventuell förhandling med Europaparlamentet kan inledas.

Tanken är att länderna i EU ska bestämma vilken tid de vill ha: evig sommartid eller evig vintertid.

Vill svenskarna ha sommartid eller vintertid?
Enligt en undersökning av DN/Ipsos vill två av tre svenskar riva upp den nuvarande ordningen och slippa ställa om klockan två gånger varje år.

Många svenskar må vara entusiastiska, men forskare varnar nu för att införa ständig sommartid och menar att det skulle vara skadligt för folkhälsan. Bland annat skulle risken för depressioner öka, menar de.

Varför infördes/finns sommartid?
Från början infördes sommartid för att spara energi, som var en bristvara på grund av första världskriget. Tanken var att utnyttja dagsljuset och att fler ljusa timmar skulle inträffa när folk var vakna och därmed minska behovet av elektrisk belysning.

Hur länge har Sverige haft sommartid?
Sverige införde normaltid i slutet av 1800-talet, då hela landet fick samma tid – till skillnad från tidigare då tiden kunde variera från stad till stad. När man i dagligt tal pratar om vintertid är det normaltid man menar. Sommartiden är en tillfällig avvikelse från normaltiden, och blev ett fast återkommande inslag i Sverige 1980.