Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/viruset-tvingar-aldrevarden-till-ett-tekniskt-sprang/

Sverige

Viruset tvingar äldrevården till ett tekniskt språng

Margareta Ingman gick kurs med Jessica Bendix redan 2015. Nu följer hon nyheter, sköter bankärenden och skickar mejl med sin surfplatta.
Margareta Ingman gick kurs med Jessica Bendix redan 2015. Nu följer hon nyheter, sköter bankärenden och skickar mejl med sin surfplatta. Foto: Jonas Lindstedt

Det ettåriga projektet som it-hälsocoach på äldreboendet skulle precis avrundas – när pandemin slog till.

Nu har undersköterskan Jessica Bendix en fast tjänst och ska få alla på Vegahusen i Göteborg att anamma ny teknik. Och det är inte 80-plussarna som krånglar mest.

– Mina kollegor har mycket svårare att lita på tekniken! 

Göteborgs äldsta äldreboende – Vegahusen, med anor från 1700-talet – har hittills inte drabbats särskilt hårt, men heller inte gått helt fritt från coronasmitta. När detta skrivs ligger två av de 138 boende sjuka i covid-19 och vårdas på sina rum. 

För en äldreomsorg som vill fokusera på livet, är det dödliga viruset ett enormt bakslag. Mängder av de aktiviteter och rutiner som var självklara i vintras är otänkbara eller till och med förbjudna. Men då går it-hälsocoachen Jessica Bendix igång. 

– Vi kan inte jobba med att bara undvika döden. De som bor här ska ju leva också, och gärna meningsfulla liv, säger hon. 

Jessica Bendix, Margareta Ingman och Ulla-Britt Zachrisson på Vegahusens gård.
Jessica Bendix, Margareta Ingman och Ulla-Britt Zachrisson på Vegahusens gård. Foto: Jonas Lindstedt

Den teknik som mest uppenbart kan bidra till det, är videosamtal via telefoner eller surfplattor. Sådana finns gemensamma på varenda våning i Vegahusen, men Margareta Ingman – som gick ”padd-kursen” med Jessica redan 2015 – har köpt sig en egen. Vi träffas i trädgården på grund av besöksförbudet.

– Jag följer nyheterna, sköter bankärenden och skickar mejl. Det svåraste – nu efter fyllda 90 – är alla ändringar som ska göras hela tiden. Uppdateringar och lösenord. Nu är det till exempel någon som vill att jag ska svara och jag förstår faktiskt inte riktigt på vad.

– Får jag se, säger Jessica, och får plattan skickad till sig över bordet. Jo, men här har du en hel del ”spam” som det kallas. Jag kan säkert hjälpa dig.

Det är faktiskt inte särskilt svårt att få hyresgästerna att anamma ny teknik, enligt Jessica Bendix, då kan det vara värre med personalen. 

– Jag har gjort enkäter bland alla mina kollegor och de skattar ju själva sin it-kompetens högt, men... Vet man inte ens att man gör fel, tror man ju att man kan.

Jessica Bendix arbetar som it-hälsocoach på Göteborgs äldsta äldreboende - Vegahusen.
Jessica Bendix arbetar som it-hälsocoach på Göteborgs äldsta äldreboende - Vegahusen. Foto: Jonas Lindstedt

Hon skrattar, med värme. Kanske är hon den jobbiga nytänkaren som kräver förändring av sina gamla arbetskamrater, men hon tror att bakgrunden som undersköterska ger henne ett hyfsat bra utgångsläge. Hon vet vilken teknik kollegorna kommer att gilla. Som appen som gör det möjligt att signera läkemedel digitalt.

– Som undersköterska ska man hålla reda på kanske 40 hyresgästers mediciner – doser och tider. Förr gick jag ofta hem med lite ångest: ”Gav jag Inger blodtryckssänkande klockan två?” Nu vet jag att jag signerat det i appen, annars larmar den.

Ut på gården kommer också Ulla-Britt Zachrisson och stämmer av dagens aktiviteter med Margareta Ingman. 11.00 gymnastik, 12.00 musik, 14.15... ”något med kaffe, det blir gott!” Allt sker utomhus. När hon ser plattan som Margareta sitter med skakar Ulla-Britt på huvudet. 

– Med datorer är jag helt novis. Jag kan avundas de som kan, men jag har aldrig ens jobbat på kontor. Jag var sömmerska.

– Du tror att du är ett hopplöst fall, men det är ingen. Och vad gäller toaletten var ju du först ut, säger Jessica.

Bild 1 av 3 ”Det tar lite tid, men jag har inte bråttom.” Ulla-Britt Zachrisson har en tekniskt avancerad toalett som gör att Jessica Bendix och hennes kollegor lättare kan hålla distansen till de boende.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 3 Den digitala toaletten är Ulla-Britt Zachrisson helnöjd med.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 3 av 3 Ulla-Britt Zachrisson och Jessica Bendix på Vegahusen i Göteborg.
Foto: Jonas Lindstedt

25 av de boende i Vegahusen har ”japantoaletter”, och resten ska få, i takt med att lägenheterna renoveras.

– Så fort jag går in i badrummet känner den av att jag är där och lyfter på locket, säger Ulla-Britt Zachrisson. 

Hennes toalett är höj- och sänkbar och spolar rent med vatten och torkar med luft.

– Man får inte ha bråttom, men det har jag ju inte som pensionär. Jag är helnöjd!

När Ulla-Britt ska visa underverket för DN:s fotograf måste han självklart följa samma skyddsrutiner som de anställda på boendet. Men till skillnad från dem kan fotografen också hålla rejält avstånd under arbetet.

– Vi har visir i nära arbete med hyresgästerna numera. Det är ganska nytt, säger Jessica Bendix.

De kallas trygghetskameror och testas nu i flera lägenheter på Vegahusen för att minska behovet av fysiska besök på rummen.
De kallas trygghetskameror och testas nu i flera lägenheter på Vegahusen för att minska behovet av fysiska besök på rummen. Foto: Jonas Lindstedt

Att gå på toaletten utan hjälp är så klart också ett sätt att minska eventuell smittspridning. Samma sak med kamerorna som testas i några lägenheter, med sensorer som kan individanpassas. Någon kanske vill att ”sitta på sängen” ska ge utslag så att personalen kommer in för att hjälpa till vid läggdags, en annan att ”en timme i badrummet” ska leda till kontrollbesök. Själva kamerabilden kan stängas av för att skydda integriteten, men sensorerna gör ändå att mycket spring på rummen kan undvikas. 

Vegahusen har verkligen ”wifi i vartenda skrymsle och hörn”, som Jessica Bendix säger, och en ledning som gärna prövar nytt. Som specialist på området är hon nöjd med villkoren, men lite skeptisk till uppmärksamheten.

– Många som hör om det vi har här säger ”wow!”... Det vill jag bort i från. Jag vill att det ska vara normalt. Kommer jag till Volvo blir jag ju inte impad av att en robot bygger bilarna där. 

Viruset präglar vardagen på äldreboendet vid Slottsskogen i Göteborg.
Viruset präglar vardagen på äldreboendet vid Slottsskogen i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

Läs mer nyheter från Göteborg här 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt