Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Visby drabbat av översvämningar

Lågtrycket som ligger över södra Sverige har orsakat tromber på västkusten och översvämningar på Gotland. Till onsdagen drar ovädret vidare upp över Norrland.

– Vi har ett instabilt väderläge just nu, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

På Gotland hade SMHI utfärdat en klass-1 varning för stora regnmängder i samband med lågtrycket som väntades komma in från öst natten till tisdagen. Den mesta nederbörden föll över Visby med översvämningar som följd. Värst drabbat blev dock Hoburgen som fick 27 millimeter regn. Småländska Målilla och Malexander i Östergötland fick bara 9 millimeter.

– Det är normala mängder vid ett regnväder, medan 27 millimeter är ett ganska kraftigt regn, säger Eva Strandberg.

Även västkusten fick mycket blöta och även flera tromber i Halmstad.

–Tromber är egentligen inte förknippade med regnväder utan bildas i samband med åska. Och på västkusten har det bildats en del åskoväder under dagen, säger Eva Strandberg.

På tisdagseftermiddagen låg regnvädret som ett stråk över Skåne i söder och upp till södra Dalarna. Men Gotland kunde andas ut, för den här gången. I stället kommer Norrland att få känna av regnvädret resten av tisdagen och onsdagen, där det lokalt kan komma stora mängder.

Resten av veckan och i helgen stabiliseras vädret och vi kan åter få njuta av solsken och värme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.