Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Visselblåsare om Macchiarini: En rättsskandal

Förundersökningen mot den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini som opererade in plaststrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset läggs ner. Därmed frias han från alla misstankar om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. En rättsskandal anser en av visselblåsarna.

– När det gäller de tre patienter som fick syntetiska luftstrupar så kan vi inte bevisa att det hade blivit ett bättre utfall med en annan metod. När det gäller den fjärde patienten, där misstanken var grovt vållande till kroppsskada, så kan vi inte bevisa att det skedde genom oaktsamhet, säger Jennie Nordin, kammaråklagare och förundersökningsledare i Macchiariniärendet.

Hon tillägger att transplantationerna med syntetiska luftstrupar utan tvekan var oaktsamhet som har ökat för varje operation.

Det var under 2011- 2013 som den då hyllade kirurgen Paolo Macchiarini, rekryterad till Karolinska institutet, KI och Karolinska universitetssjukhuset, KS, opererade in plaststrupar på två män och en kvinna. Alla tre är döda i dag.

Operationerna genomfördes utan godkännande från Centrala etikprövningsnämnden och Läkemedelsverket, och beskrevs av Paolo Macchiarini i vetenskapliga tidskrifter som framgångsrika. Fyra läkare vid KS anmälde Macchiarini för forskningsfusk och en av de största medicinska skandalerna i Sverige tog sin början (se tidslinjen nedan).

Jennie Nordin anser att möjligheterna att fälla Paolo Macchiarini rättsligt nu är uttömda. Vid den av medier välbesökta presskonferensen i Polishuset i Stockholm under torsdagen berättade hon att Paolo Macchiarini förhörts vid två tillfällen och då varit ”väldigt aktiv och deltagit stort” i förhören.

Läs mer: ”Skärpt lagstiftning mot forskningsfusk på gång”

Advokat Björn Hurtig, som företräder Macchiarini, säger att hans klient är nöjd med åklagarens beslut. Björn Hurtig är kritisk till påståendena att operationerna skulle vara oaktsamma.

Målsägandebiträdet Sabina Saidi, säger att hennes klienter är besvikna på nedläggningsbeslutet. Sabina Saidi företräder samtliga målsäganden, utom anhöriga till en amerikansk patient.

Åklagarna har i sin förundersökning behövt ta hjälp av medicinskt kunniga, och då främst yttranden från Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Det här är ett område som inte är mitt så jag har varit tvungen att lyssna på vad de medicinska experterna, läkare på hög nivå, har tyckt och tänk. Och yttrandena från Socialstyrelsen rättsliga råd har betytt jättemycket, säger Jennie Nordin.

Men meningsskiljaktigheter experterna emellan har funnits.

– Vi har gjort en gedigen utredning på 55.000 sidor och 80 förhör men det är ju så att läkare tycker olika saker och det gör att vi hamnar i ett mycket svårt bevisläge.

En av de fyra läkarna som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk, och som prisats för sin visselblåsargärning, är upprörd över åklagarnas beslut att fria Macchiarini.

– Det här är en rättsskandal som visar att patienten inte har något rättsskydd. Beslutet att fria Macchiarini åsidosätter ett regelverk som vi faktiskt har. Nu är det fritt att experimentera, nu behöver vi ingen etikprövning eller läkemedelsgodkännande, säger Karl-Henrik Grinnemo, thoraxkirurg och forskare, i dag verksam på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men patientsäkerhetsfrågan bollar åklagare Jennie Nordin tillbaka till sjukvården.

– Rättssäkerheten för en patient är en fråga som sjukvården ska besvara. Vi tittar på om det har begåtts något brott. Avvägningarna - ska man rädda liv och när får man göra det och så - ska sjukvården ta ställning till.

På frågan om varför endast Paolo Macchiarini var misstänkt för brott och inte till exempel hans chefer som godkände operationerna svarar hon:

– Min bedömning är att om man inte kan styrka brott mot Paolo Macchiarini så kan man inte göra det mot någon annan heller. Om han inte har gjort sig skyldig till brott så kan man inte gå högre upp heller.

Skandal säger en av visselblåsarna vad svarar du dem?

– Det här är en brottsutredning och vi har att förhålla oss till de lagar och regler som finns men jag kan absolut förstå att det väcker känslor.

Oscar Simonsson, läkare och en av de fyra visselblåsarna hade hoppats på ett åtal och en rättegång.

– I en rättegång hade folk förhoppningsvis börja tala sanning om vad som hände.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.