Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Visselblåsaren Anders Kompass lämnar FN

Foto: Anette Nantell

Anders Kompass hedras i dag för att han uppmärksammat övergrepp utförda av soldater under FN-flagg. Men svensken själv säger att han nu lämnar FN. ”Jag ska lämna in min avskedsansökan”, säger han till DN.

Anders Kompass är hög chef inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Efter att ha gett franska myndigheter uppgifter om hur soldater systematiskt förgripit sig på barn i Centralafrikanska republiken stängdes han i april 2015 av från sitt jobb och sattes under utredning.

Nu har både en extern och en intern utredning gett Anders Kompass rätt. På fredagen kunde han därför till sist motta sin utnämning som ”Årets FN-vän” från svenska FN-förbundet, något han tidigare varit förhindrad att göra eftersom hans chefer belagt honom med munkavel.

– Det har varit en väldigt tung tid, när det var som värst var jag tvungen att sjukskriva mig. Det är väl det introverta draget hos mig som gjorde att allt byggdes upp tills jag själv började misstänka att jag gjort fel, säger han när DN träffar honom.

Anders Kompass upplever att han under tiden som han utretts varit utsatt för smutskastning, och att han inte haft möjlighet att försvara sig inför sina medarbetare.

– Jag är en manlig chef, de kunde tro att jag trakasserat en kvinnlig medarbetare eller att jag förskingrat pengar. Samtidigt som jag inte fick uttala mig dök mina chefer då och då upp i olika sammanhang och berättade att jag var under utredning.

Men trots att han alltså fått upprättelse genom utredningarna och även återinsatts på sin tjänst säger Anders Kompass att han inte längre kan fortsätta inom FN.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Raad al-Hussein, har hela tiden aktivt arbetat för att få Kompass att sluta. Han är även i dag Anders Kompass chef.

– Jag ska lämna in min avskedsansökan, säger Anders Kompass.

Vad ska du göra i stället?

– Det vet jag inte. Jag flyttade från Sverige för 17 år sedan, och jag längtar hem.

Fördjupning. Tidigare artiklar om Anders Kompass
  • Som väntat friades Anders Kompass i FN:s oberoende utredning som släpptes på torsdagen. I rapporten sägs att hanteringen av anklagelserna om FN-soldaternas sexuella övergrepp hade allvarliga brister.
  • Att den oberoende utredningen skulle fria Anders Kompass kunde DN avslöja redan för tre veckor sedan.
  • Som DN berättat tidigare fick han hård kritik, stängdes av från jobbet och tystades av den högsta FN-ledningen.
Fakta. Detta har hänt

• Den 1 mars 2014 reser en utredare från FN till Centralafrikanska republiken. Hennes uppdrag är att utreda eventuella brott mot mänskliga rättigheter.

• Mellan den 19 maj och den 24 juni 2014 gör hon flera intervjuer med 13 barn som vittnar om sexövergrepp begångna av 16 fredsbevarande soldater från bland annat Frankrike. Soldaterna har bland annat tvingat till sig sex i utbyte mot mat. Barnen är 8 till 15 år gamla.

• Den 15 juli landar rapporten om sexövergreppen på Anders Kompass bord. Han är då chef för FN:s fältoperationer i Centralafrikanska republiken.

• En vecka senare, den 23 juli, överlämnar han informationen till Frankrikes sändebud till FN i Genève. Frankrike inleder en förundersökning.

• Den 7 augusti 2014 informerar han även FN:s ställföreträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri.

• Mer än ett halvår senare, den 12 mars 2015, får Anders Kompass veta att Zeid Ra’ad al-Hussein vill att han säger upp sig på grund av att han lämnat över uppgifterna till Frankrike. Anders Kompass vägrar.

• Den 9 april 2015 undertecknar Zeid Ra’ad al-Hussein en formell begäran om att Anders Kompass ska utredas av OIOS, FN:s internutredningsenhet. Han påstår att uppgifterna som Anders Kompass gett de franska myndigheterna kan skada offren. Anders Kompass stängs av från sitt arbete.

• Den 6 maj 2015 beslutar en intern FN-domstol att avstängningen av Anders Kompass är olaglig. Han återgår i arbete men utreds fortfarande av OIOS.

• Den 22 juni 2015 tillsätter en hårt pressad Ban Ki-moon en ny extern, oberoende utredning av FN:s hantering av övergrepp i Centralafrikanska republiken. Utredningen tar även upp Anders Kompass agerande.

• I augusti 2015 blir uppgifter om fler offer för sexövergrepp offentliga. Bland annat ska flera flickor ha blivit gravida efter att ha våldtagits av soldater.

• I december 2015 väntas den externa utredningen av FN:s agerande presenteras. Enligt vad DN erfar kommer den fram till att Anders Kompass inte har gjort några allvarliga fel. Den interna utredningen av honom pågår fortfarande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.