Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vita älgar – ovanliga men inte fridlysta

Vita älgar är ytterst ovanliga men trots det är de inte fridlysta. När älgjakten drar i gång i höst finns det vissa älgskötsområden som tillåter jakt på dem.

Vita älgar är ett så gott som obefintligt fenomen på de flesta platserna i Sverige men i västra Värmland finns det några få. En av dem fångades på bild av Jessica Hemlin i Munkedal.

– Älgar är ganska vanliga här men jag har bott här i två år och bara sett den vita älgen tre gånger så det är inget man ser varje dag, säger Jessica Hemlin.

De vita älgarna i västra Värmland och Bohuslän är inte albino utan har mörka ögon, men pälsen är vit på grund av, vad man tror är, en defekt i den genetiska koden, som även bruna älgar kan ha anlag för.

– Vad man kan se verkar de inte vara mobbade av andra älgar. Det har pratats om vita älgar i säkert 50 år tillbaka och att de dyker upp tyder på att de behandlas som vilken älg som helst. Om de hade blivit mobbade hade anlaget troligen försvunnit gradvis, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.


Läsarbild: Jessica Hemlin

Trots att de vita älgarna är en ovanlig syn så är de inte fridlysta. De olika älgskötsområdena bestämmer själva om jakt på vit älg och även om de är fredade på många områden finns det inget generellt förbud mot att skjuta vita älgar, enligt Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet.

– Uppfattningen är delad. Vissa tycker att man ska behandla dem som vilka älgar som helst, men totalt sett har de ett större skydd än vad bruna älgar har, säger Glöersen.

I Munkedal är den vita älgen som Jessica Hemlin sett inte speciellt rädd för människor.

– Den är inte så folkskygg men man vill ändå hålla lite avstånd, säger Jessica Hemlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.