Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vittne: Chefen provocerade fram häktningsplacering

Migrationsverkets förvar i Kållered.
Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En chef ska ha tryckt upp sina bröst mot en förvarsintagen för att provocera fram en grund för häktesplacering.

Nu kommer nya vittnesmål om missförhållanden på Migrationsverkets förvar i Kållered, efter DN:s granskning.

– Han behandlades inte som en människa, säger en tidigare medarbetare på förvaret.

Efter DN:s granskning om provokationer av de försvarstagna på förvaret i Kållered kommer nya anmälningar om missförhållanden in.

En tidigare medarbetare på förvaret har efter DN:s granskning – och Migrationsverkets pågående utredning av vittnesmålen – skickat in en skrivelse till generaldirektören och tillsynschefen om en händelse som ska ha inträffat hösten 2014.

– Då var jag helt ny och jag minns att jag blev chockad över att det gick till på det här viset, berättar den tidigare medarbetaren för DN.

Enligt honom ska han och hans kolleger ha fått reda på att det skulle komma en man till förvaret som bedömdes vara besvärlig. Redan innan mannen anlände beslutades att han inte skulle släppas in på förvaret, utan hållas i ett separat rum i väntan på att han gjorde något som skulle räcka som grund för en häktesplacering. Detta för att han skulle kunna flyttas från Migrationsverkets förvar till Kriminalvårdens häkten.

När mannen anlände svarade han inte på tilltal från personalen, men visade inte heller några tecken på aggressivitet.

– Däremot verkade han inte vara psykiskt stabil, han tog på sig själv hela tiden, säger den före detta medarbetaren.

När personalen under en längre stund försökt kommunicera med mannen på flera olika språk tappade chefen tålamodet.

– Hon sa att ”nu får det räcka!” Sedan tryckte hon upp brösten mot hans ansikte. Mannen sträckte ut sin hand, men hann inte nudda henne innan hon slog bort handen och sa att ”nu har vi tillräckligt, nu placerar vi honom”. Han behandlades inte som en människa. Det är fruktansvärt.

 

Sedan tryckte hon upp brösten mot hans ansikte. Mannen sträckte ut sin hand, men hann inte nudda henne innan hon slog bort handen och sa att "nu har vi tillräckligt, nu placerar vi honom".

Anledningen till att den tidigare medarbetaren, som slutade på förvaret i höstas, först nu berättar om händelsen är att han var övertygad om att skulle förlora sitt jobb om han sa något när händelsen inträffade.

– Jag hade rykt då, jag hade aldrig kunnat jobba kvar.

Chefen i fråga arbetar fortfarande på Kållereds förvar. Hon vill inte prata med DN, men Dag Bönke, tillförordnad avdelningschef för Migrationsverkets förvar, säger att den aktuella chefen inte kommer ihåg händelsen på det sättet den tidigare anställde beskriver.

– Det är svårt att titta på en händelse som ligger så långt tillbaka i tiden och som inte uppmärksammats tidigare. Men hon minns det som att mannen placerades på riktiga grunder och inte på grund av något man provocerade fram. Om man i förväg skulle bestämma sig för att häktesplacera någon så är det fel, men vi har inget som styrker att så skulle vara fallet.

På vilka grunder häktesplacerades mannen?

– Det har jag inte framför mig nu.

Och vittnesmålen om missförhållanden är flera. Under förra veckan JO-anmäldes en händelse i juni, där en förvarstagen man tvingades ta av sig sin benprotes inför andra intagna – trots att han uttryckligen ska ha bett om att inte behöva göra just det. Göteborgs-Posten har pratat med förvarstagna Awat Penjweni, som berättar att händelsen utspelade sig på gymmet där det fanns minst 25 andra intagna.

– Jag sa ”snälla, snälla, inte inför alla andra”. Jag är ingen brottsling. Varför ska ni göra så här? Då tvingade de av mig protesen inför alla. Jag blev så ledsen. Jag bara grät. Jag har aldrig känt mig så förolämpad, säger Awat Penjweni till Göteborgs-Posten.

Dag Bönke bekräftar att visiteringen gick till på det sätt som Awat Penjweni beskriver, men att cheferna på avdelningen inte kände till hans önskan om att få slippa ta av sin protes inför andra.

– Det var inget som de lokala cheferna hade kännedom om tidigare. De ska nu se över sina rutiner, säger Dag Bönke till Göteborgs-Posten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.