Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vittne-fran-drottninggatan-nagon-forsokte-banka-pa-lastbilens-dorr/

Sverige

Vittne från Drottninggatan: Någon försökte banka på lastbilens dörr

Bild: Brandon Sekitto

Brandon Sekitto befann sig bara några meter från platsen där lastbilen kraschade på Drottninggatan.

– Någon tog fram ett föremål och försökte banka på dörren där chauffören satt, säger han till DN.

Brandon Sekitto var strax före klockan tre på fredagseftermiddagen inne på ett kafé på Mäster Samuelsgatan. Han köpte en kaffe, gick ut och satte sig i förarsätet på den bil han parkerat utanför.

– Jag hörde plötsligt hur några kvinnor skrek: ”Spring, spring”. Samtidigt hördes ett högt läte. Helt plötsligt kom en lastbil från min högra sida och körde rätt in i Åhlénsingången, säger Brandon Sekitto.

Läs också: Kritik mot Åhléns rea två dagar efter dådet

– Allting hände precis framför ögonen på mig. Jag hann egentligen bara se vänstra sidan av fordonet och föraren som satt därinne. Personen var svartklädd. Han satt framåtlutad och verkade vara beslutsam, säger Brandon Sekitto.

Han berättar att människor började springa för att komma undan.

– Det var förvirrat. Människor skrek och sprang åt alla håll. Jag såg spår på marken efter lastbilen. Det kunde ha varit blod eller någon annan vätska, säger Brandon Sekitto.

En eller ett par civila personer också försökte ta sig fram till förarhytten på lastbilen efter att den kraschat, berättar Brandon Sekitto.

– Det var någon som tog fram ett föremål och försökte banka på dörren där chauffören satt. Polisen kom snabbt och skrek för att få bort människor. Det började också brinna i fronten av lastbilen och vi hörde en smäll. Jag fick intrycket att det fanns risk för en explosion, säger Brandon Sekitto.

Han tog några bilder med sin mobilkamera som fångade ögonblicket när lastbilen började brinna. På marken såg han skadade människor som fick hjälp av väktare.

– Det var många människor i korsningen när det inträffade. Det var också röda lampor på trafikljusen när lastbilen kom körandes. Min upplevelse är att många ändå lyckades hinna undan, säger Brandon Sekitto.

Han minns tydligt hur flera människor på platsen agerade efter attentatet. En polisman som var tidigt på plats försökte ta kommandot över situation, enligt Brandon Sekitto.

– Polisen försökte få en buss som stod i vägen att flyttas så att ambulanser kunde komma fram. Jag såg en väktare som sprang för att hämta en första hjälpen-väska för att kunna undsätta skadade. Det var otroligt att se hur människor försökte hjälpa varandra, säger Brandon Sekitto.