Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vittne: Unga utsätts för gruppvåldtäkter och drogfester på HVB-hem

Barn och ungdomar på flera HVB-hem i Malmö misstänks ha blivit våldtagna, sexuellt utnyttjade, misshandlade och tvingade att delta i sprit- och drogfester hemma hos anställda vårdare, avslöjar Sydsvenskan. Malmö stad har polisanmält händelserna.

– Det var så mycket detaljer att vi kände oss tvingade att agera. Vi kunde inte vänta, säger Anna von Reis, avdelningschef på Malmö stads arbetsmarknads och socialförvaltning till tidningen.

Ett HVB-hem (hem för vård eller boende för enskilda) ska erbjuda ensamkommande flyktingar eller ungdomar med missbruksproblem omvårdnad dygnet runt. Men enligt uppgifter som Sydsvenska har tagit del av slår vittnen nu larm om att ungdomar på flera hem i Malmö har utsatts för grova övergrepp och tvingats in i sex-, drog- och spritfester hos anställda.

Enligt anmälan har utslagna unga flickor fotograferats under gruppvåldtäkter och på ett boende för ensamkommande flickor anklagas nattpersonalen för att ha begått sexuella övergrepp på flickorna flera gånger under året.

”Detta initierades en kväll efter att hon kommit hem påverkad av alkohol och befunnit sig i ett berusat tillstånd. Nattpersonalen ska då, enligt flickan, ha kommit in på hennes rum för att trösta henne, men istället närmat sig fysiskt och utfört sexuella akter med henne.”, skriver Sydsvenskan.

Ungdomar uppges också sälja och missbruka narkotika helt öppet på HVB-hemmen.

De utpekade HVB-hemmen ägs av samma vårdföretag - som fortfarande är verksamt i Malmö, enligt tidningen. Det är inte känt vilka andra kommuner som har barn på bolagets boenden.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har tidigare fått larm om missförhållanden från ensamkommande flickor och då konstaterat att personal vid ett av boendena ”uppträtt mindre lämpligt”. Efter de senaste uppgifterna har Ivo nu öppnat en ny utredning.

– Det som beskrivs kan karaktäriseras som övergrepp och eventuellt våldtäkt och andra brott. Uppgifterna är av väldigt allvarlig karaktär. Vi har skickat anmälan med bilder till polisen och vi har snabbt gjort en orosanmälan till socialtjänsten i Malmö, säger Joonas Terje, enhetschef på Ivo till Sydsvenskan.

Malmö stad har akutflyttat alla barn från de totalt nio boenden som kommunen har ansvar för som drivs i vårdbolagets regi.

Bolaget dementerar alla anklagelser som de anser vara grundlösa, enligt platschefen. Men man har inlett en internutredning för att undersöka påståendena i anmälan. Bolagets policy säger att personal och intagna ungdomar inte får umgås privat.

Det utpekade bolaget har expanderat sedan flyktingkrisen 2015. Förra året var omsättningen cirka 60 miljoner och en vinst på drygt tio miljoner kronor. År 2014 var bolagets omsätttning endast ett par miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.