Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

VM i myggfångst – Övertorneås räddning?

David Uusitalo.
David Uusitalo. Foto: Privat

I Övertorneå är myggen en årligen återkommande plåga. Men nu har festivalbesökarna till Övertorneå cruising möjlighet att minska risken för de kliande betten – genom ett myggfångar-VM.

Förra årets mätningar visar att Övertorneå kommun i Norrbotten ligger över riktvärdet för vad som räknas som ett olidligt myggproblem. Med vårens våta väder förväntas årens mygg bli rekordmånga, vilket DN rapporterade på onsdagen.

De ansökte de om att få bekämpa myggen med bilologiskt bekämpningsmedel år men det kommer inte att bli av.

Nu tar Övertorneåbon David Uusitalo i stället problemet – eller myggen – i egna händer och anordnar ett inofficiellt myggfångar-VM, vilket P4 Norrbotten var först med att rapportera.

Evenemanget kommer att vara en del av Övertorneå cruising, en festival för bilfantaster som hållits under vecka 29 i åtta år.

– Det brukar vara en hel del mygg då så det passar bra, säger David, som även är med och arrangerar bilfestivalen.

Att göra ett event av att fånga myggor är en idé från kommunalrådet i Övertorneå, för att uppmärksamma myggproblemet.

Exakt hur tävlingen ska se ut är inte helt bestämt ännu, men som det ser ut i dag kommer det att vara en kvaltävling på fredagen och final på lördagen.

– Vi är fortfarande i planeringsstadiet men tanken är att vi kommer att ha ett område som tävlarna håller sig inom. Sedan väger vi myggen för att se vilka som fångat flest.

För att fånga in blodsugarna kommer man antingen få använda händerna eller en håv. De som är riktigt bra på att fånga de små myggorna får mer än bara tacksamhet.

– Vinnaren får 10.000 kronor, andraplatsen får 2.000 och tredjeplatsen 1.000 kronor, berättar David.

Redan nu är det stort intresse för detta inofficiella myggfångar VM, folk har hört talas om tävlingen och ringt för att fråga hur man är med (det är bara att dyka upp).

Trots att David berättar att det blivit värre med mygg under cruisingfestivalen de senaste åren är han snabb att tillägga:

– Men vi är tuffa raggare så vi klarar oss.

Ett inofficiellt världsrekord i myggfångst innehar en taiwanesisk kvinna som inom en månad slog ihjäl fyra miljoner mygg. Men då fick de använda insektsfällor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.