Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vma-utfardat-for-kraftig-brand-tagtrafiken-stoppad/

Sverige

VMA utfärdat för kraftig brand – tågtrafiken stoppad

Det brinner rejält i ett garage i ett villaområde i Hällbybrunn i Eskilstuna kommun. Rökutvecklingen är kraftig, och det har därför gått ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

All tågtrafik mellan Eskilstuna och Kvicksund är stoppad på grund av branden. 

TT Text

Alla som befinner sig i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det största problemet är att det finns gastuber i den här byggnaden och därför har vi gått ut med viktigt meddelande till allmänheten och stängt av järnvägen, säger Gunnar Henriksson vid räddningstjänsten till TT.

Det fristående garaget ligger nära järnvägen och all tågtrafik har stoppats. Stoppet påverkar regionaltågen på sträckorna Örebro–Eskilstuna–Stockholm C och Linköping–Eskilstuna–Sala. Enligt Trafikverket beräknas tågtrafiken kunna komma i gång igen tidigast klockan 13. Ersättningsbussar har satts in på sträckorna.

På grund av explosionsrisken har polisen spärrat av runt brandplatsen. Enligt Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst, undersöker räddningstjänsten om det går att skjuta sönder gastuberna för att göra en kontrollerad sprängning.

– Det görs med jaktgevär. Då blir det ingen riktig sprängning och man tar bort risken explosion. Vi får se om det går att genomföra annars kommer avspärrningarna vara kvar en lång tid. Det kan röra sig om ett dygn innan man kan blåsa faran över om tuberna ska explodera av sig själva, säger Agnevik strax före klockan 09 till DN.

Enligt Thomas Agnevik är det acetylen i gastuberna som används vid svetsning. Det är oklart garaget tillhör ett företag eller om det används som hobbyverkstad.

En stund senare meddelade räddningstjänst att gasflaskorna var placerade så att skytten inte kunde komma åt dem. 

– De står inomhus och det är för farligt för att kunna komma åt och skjuta dem. Det finns ju explosionsrisk, säger Lina Toth vid räddningstjänsten.

Boende inom 100 meters avstånd från platsen ska därför evakueras, skriver Eskilstuna-Kuriren

– Vi evakuerar bostäder som ligger inom 100 meter från brandplatsen och vi kommer också informera boende inom 200 meter ifrån brandplatsen att de måste hålla sig inomhus, säger Thomas Agnevik.

Räddningstjänsten har även påbörjat bygget av en skyddsbarriär av containrar runt brandplatsen. Garaget kommer att få brinna ner och inga andra byggnader hotas av elden. 

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Inledningsvis finns det ingen misstänkt i förundersökningen.

Ingen person ska vara skadad.