Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wallenberg: Stor osäkerhet om Bromma läggs ned

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den borgerliga kritiken mot Stockholmsmajoritetens vilja att lägga ned Bromma flygplats har varit skarp. Nu ger sig även Investor-ordföranden Jacob Wallenberg sig in i diskussionen. "Det leder till mindre investeringar, mindre jobb och mindre utveckling", säger han.

"Spritt språngande vansinne", "En örfil i ansiktet på hela Sverige". Kritiken från borgerligt håll mot beskedet från den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att de vill stänga Bromma flygplats har varit högljudd.

Nu kommer kritiken även från näringslivet. Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg menar att en nedläggning av flygplatsen skulle slå hårt mot företag i hela landet.

– Sverige är ett litet land som ligger i Europas utkant. Vi har en mängd utlandsberoende och internationella företag här uppe som försöker attrahera utländsk kompetens att bo och verka i Sverige, och få människor att vilja komma hit och göra affärer. Det är självklart att vi är starkt beroende av ett väldigt väl fungerande kommunikationsnät.

– Upplevs inte landet som konkurrenskraftigt så röstar företag med fötterna, säger han.

Så sent som i somras slog S-ledaren Stefan Löfven fast att avtalet mellan Stockholms stad och Luftsfartsverket om Bromma flygplats ska följas. Avtalet gäller till 2038 och det är bara regeringen som kan lägga ned Bromma, inte Stockholms stad. Löfven har även sagt att regeringen ställer upp med en förhandlingsperson om "styrande i olika delar av Sverige vill ha någon annan användning av befintlig flygplats". Det för att se över konsekvenserna av en nedläggning.

De rödgrönrosas överenskommelse säger bland annat att uppgraderingar och investeringar i flygplatsen redan nu ska avbrytas. Det får Jacob Wallenberg att reagera.

– Här finns inga beslut, här ska göras en analys och det ska kallas in en förhandlingsman, ändå pekar man på att omedelbart stoppa investeringar. Det leder till en stor osäkerhet, säger han.

Men det finns som sagt ett avtal om Bromma, och det krävs ett regeringsbeslut för att stänga flygplatsen. Har du fog för din oro?

– Jag är inte politiker, jag kan inte alla de här spelreglerna och vad man gör bakom stängda dörrar men jag kan konstatera att här går den nya ledningen i Stockholm ut med pukor och trumpeter och pekar på att Bromma ska läggas ned till år 2022. Det är självklart att jag måste reagera på det som läggs framför mig och ge uttryck för de konsekvenser det leder till för svensk konkurrenskraft, säger Jacob Wallenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.