Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström försvarar UD-instruktion om hotbilden: ”En höna av en fjäder”

Other: Anette Nantell

SÄLEN. DN:s avslöjande att UD gått ut med felaktig information om Försvarsberedningen är enligt utrikesminister Margot Wallström ”att göra en höna av en fjäder”. Men borgerliga partier kritiserar UD för att inte ta hänsyn till beredningens majoritet och kräver besked av regeringen om vilken linje som gäller. 

Som DN rapporterat har Utrikesdepartementet i en instruktion till Sveriges ambassader utomlands gått ut med en felaktig och nedtonad beskrivning av Försvarsberedningens rapport från 20 december. UD:s ”lines to take”, talespunkter, är skrivna på engelska för att delges i ambassadernas stationeringsländer.

UD:s instruktion sker enligt dess rubrik ”med anledning av försvarsberedningens rapport”. UD skriver att ett angrepp mot Sverige är ”osannolikt”. Men det är ett ord som inte förekommer i rapporten. Beredningen skrev i stället ”Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till DN att beredningens senaste skrivning från 2017 inte innebär någon förändring i sak mot den förra beredningens analys som återgavs i det gällande försvarsbeslutet 2015.

– Det är ingen skillnad. Det är bara att de bytt plats på ett par meningar. Men det har ingen betydelse för den försvarspolitiska analysen, säger Margot Wallström. 

Hon säger att hon föredrar den analys om den tidigare beredningen gjorde 2014 och formuleringarna i försvarsbeslutet 2015.

Har då Björn von Sydow och de andra socialdemokraterna i beredningen fel?

– Du försöker göra en höna av en fjäder. Du är den enda som uppfattat det så. De har inte gjort någon annan säkerhetspolitisk bedömning, svarar Margot Wallström.

Margot Wallström i Sälen.
Margot Wallström i Sälen. Foto: Alexander Mahmoud

Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) var inte informerad om att UD gått ut till Sveriges ambassader med sin tolkning av beredningen. Han fick reda på det först när han läste DN på lördagskvällen. Till DN säger Björn von Sydow:

– Jag avstår från att kommentera med anledning av att jag sitter i KU (riksdagens Konstitutionsutskott) som har att granska statsrådens agerande.

von Sydow är vice ordförande i KU och tiden för anmälningar av enskilda statsråd har ännu inte gått ut. 

Oppositionen tycker att det är märkligt att UD inte tar fasta på vad sju partier enats om. Man anser att myndigheten hamnar på samma linje som Vänsterpartiet, som i en avvikande mening upprepar den gamla formuleringen om att ett angrepp är osannolikt. Agerandet väcker också frågor hos de borgerliga om de kompromisser som träffas med regeringspartierna gäller eller inte.

Läs mer: UD: Vår bedömningar har inte ändrats

Försvarsberedningens sekretariat som arbetar i Försvarsdepartementets lokaler kände inte heller de till att UD sänt ut sin tolkning av beredningens text till ambassader världen över.

Beatrice Ask är en av Moderaternas ledamöter i försvarsberedningen. Hon kommenterar DN:s artikel på mikrobloggen Twitter:

”Så dåligt när UD inte ger korrekt info om Försvarsberedningens ställningstagande. Har utrikesministern godkänt detta?!”, frågar Beatrice Ask.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren är mycket kritisk till UD:s och Margot Wallströms agerande. 

– Det är högst anmärkningsvärt att UD tolkar en så bred majoritet i försvarsberedningen som något man inte behöver ta hänsyn till. Det visar att man fortfarande inte har en samsyn i regeringen, var sig om hur man ska hantera försvarsberedningen eller säkerhetspolitiska frågor.

– Jag uppfattar att det finns olika linjer i regeringen. Men det här stämmer väl med de uttalanden som Wallström gjort mellan helgerna när det gäller synen på Nato, kärnvapenkonventionen och hela den säkerhetspolitiska situationen: det finns ingen fara och Ryssland är inget egentligt hot, säger Kerstin Lundgren.

Hon tycker det är ”märkligt” hur UD hamnat på samma linje som Vänsterpartiet. Lundgren vill ha besked om regeringens linje under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

– Regeringen behöver reda upp detta och bekräfta att de står upp för försvarsberedningens gemensamma resultat. I annat fall måste vi naturligtvis diskutera fortsättningen. Försvarsberedningen ska ju ta det stora säkerhetspolitiska greppet längre fram. Men det blir ju en väldigt märklig start på det arbetet om beredningen uppenbarligen inte betyder något för regeringen, markerar Kerstin Lundgren. 

Läs mer: Sverige chanslöst vid väpnat angrepp

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.