Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström hyllas i USA för kritiken mot Saudiarabien

Saudiarabien har i flera år funnits med på människorättsorganisationen Amnestys lista över världens ”topp fem bödlar”. Bara sedan årsskiftet har 44 personer avrättats. Nu får Sverige stöd för att de stod upp mot den mäktiga oljestaten om mänskliga rättigheter.

”Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter”, lyder rubriken i Washington Post. Där lovordas Sveriges utrikesminister Margot Wallström som en person som inte är rädd för att ta en moralisk ståndpunkt.

Oljestaten Saudiarabien med runt 28 miljoner invånare räknas som ett av världens mest konservativa länder. Det finns ingen politisk frihet, partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Rättsväsendet följer strikt islamisk lag, sharia. Det innebär att spöstraff och halshuggningar tillhör vardagen.

Samma dag som Saudiarabien kallade hem sin ambassadör i protest mot att Wallström hade kritiserat landets inställning till mänskliga rättigheter halshöggs tre män. De hade dömts för narkotikabrott. Jämfört med förra årets elva avrättningar har takten tredubblats under samma period i år.

– Det är många muslimska länder som tillämpar sharia utan att man halshugger, har spöstraff eller stenar människor. Men Saudiarabien har en väldigt strikt tolkning av sharia, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Organisationen har listat tio fakta över de grövsta brotten mot mänskliga rättigheter i landet. Där finns exempelvis att man inte tillåter oliktänkande som bloggaren Raif Badawi. Han har piskats och satts i fängelse efter att ha startat ett diskussionsforum om mänskliga rättigheter på internet.

Flera länder har protesterat mot behandlingen av Badawi, däribland Sverige. Något som enligt Saudiarabien är ett skäl till den uppkomna schismen mellan länderna.

– Sverige är verkligen inte ensamt om att lyfta fram kritik mot Saudiarabien. De är vana vid att få kritik över situationen för mänskliga rättigheter i landet och det har varit massiva protester om bloggaren från länder som USA, Tyskland och Storbritannien. Men man går inte på dem för de är mycket större än Sverige, säger Elisabeth Löfgren.

Kvinnans ställning är en annan punkt på listan. De räknas som andra klassens medborgare och är hårt beskurna. Kvinnor får till exempel inte köra bil (som enda land i världen) eller gå ut utan manliga förmyndare och har sämre rättigheter än män på alla plan, enligt Amnesty.

– De har en väldigt tuff situation och det vore märklig om Sverige inte tog upp det när regeringen har bestämt att vi ska ha en feministisk utrikespolitik, säger Elisabeth Löfgren.

I januari tog kung Salman över tronen efter gamla kungens död. Salman uppges vara mer konservativ, girigare och ha en hårdare linje i utrikespolitiska frågor än sin föregångare. Om det har påverkat det diplomatiska debaclet eller den dramatiska ökningen av antalet avrättningar i landet låter Elisabeth Löfgren vara osagt.

– Men många anser att nya kungen är betydligt hårdare. Under förra kungen fanns det i alla fall embryon till reformer, säger hon.

Trots sin brutala lagstiftning sitter Saudiarabien i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Dessutom siktar de på att ta över ordförandeskapet.

– Om de väljs till ordförande i rådet är det en skymf mot alla organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. Då blir det omöjligt att ta upp sådana brott, säger Elisabeth Löfgren.

Tack vare landets enorma oljefyndigheter har de stort inflytande i Mellanösternregionen, vilket även gör det till en maktfaktor för handelsutbyten som i vissa fall kan få kritiken om brott mot mänsklighet att tystna.

Även Amnesty oroas över den spända relationen mellan Sverige och Saudiarabien och efterlyser omvärldens stöd i frågan.

– Det är viktigt att Sverige får stöd så att man kan berätta om vad som händer i landet. De som tidigare har kritiserat Saudiarabien får inte tystna av rädsla för repressalier, säger Elisabeth Löfgren.

Flera har redan slutit upp bakom Sverige och Margot Wallström.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kommer att ta upp det inställda talet i samband med en ekonomisk konferens i Egypten på fredagen. Och i ansedda tidningen Washington Post hyllas den svenska ministern i en artikel som tar upp den pågående krisen. Där spår man att det svenska agerandet troligen är början på en bredare europeisk diskussion om etik i förbindelserna med Saudiarabien.

Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se

 


Fördjupning:

Senaste nytt. Därför plockade Saudiarabien hem sin ambassadör


Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Foto: Nora Lorek 

Margot Wallströms (S) kritik av Saudiarabiens sharialagar var anledningen till att kungadömet plockade hem sin ambassadör. Det bekräftar en tjänsteman på utrikesministeriet, skriver Gulfnews. Konflikten kommer även att tas upp av EU på fredag.

”Islamiska sharia behöver inget betyg på gott uppförande av Sverige eller något annat land”, skriver Osama Naqli, talesperson vid saudiska utrikesministeriet på Twitter, rapporterar tidningen.

Sveriges regering har antagit en hög profil vad gäller demokratifrågor och mänskliga rättigheter i sin utrikesdeklaration. Det har bland annat inneburit att utrikesminister Margot Wallström har framfört kritik mot Saudiarabien om deras lagstiftning. Hon har till exempel kallat den ”närmast medeltida” när det gällde spöstraffsdomen av bloggaren Raif Badawi. Läs hela artikeln


Kommentar. Ola Larsmo: Liberaler är för mänskliga rättigheter – så länge de inte kostar pengar

Nu faller avtalen med Saudi, och alla som bryr sig om sådant som spöstraff för liberaler och halshuggningar som avrättningsmetod borde andas ut – vi deltar som land inte i beväpningen av ännu en diktatur. Men plötsligt blir det synligt hur stora delar av det politiska förståsigpåargarnityret i landet Sverige betraktar frågan om mänskliga rättigheter: som strössel på mjukglassen. Det går också bra utan. Läs hela kommentaren 

Läs allt om Saudiavtalet. Till DN:s samlade artiklar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.