Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wallström i Mali – tog upp fallet med kidnappade svensken

Imamen Abdulrahman Ben Essayuti hälsar utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist välkomna till Djingareybermoskén i Timbuktu.
Imamen Abdulrahman Ben Essayuti hälsar utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist välkomna till Djingareybermoskén i Timbuktu. Foto: Försvarsmakten / TT

Utrikesminister Margot Wallström har under ett hemlighållet besök i Mali tagit upp fallet med den kidnappade svensken Johan Gustafsson. ”Jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri”, säger Wallström till Sveriges Radios Ekot.

Wallström har under resan, som avslutades på torsdagseftermiddagen, haft sällskap av försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén. Tillsammans har de besökt den svenska militärstyrka, omfattande 250 personer, som deltar i den FN-ledda insatsen i det västafrikanska landet.

Utrikesministern fick tillfälle att överlägga med Malis regering om läget för Johan Gustafsson, som under drygt fyra år hållits gisslan av en al-Qaidagrupp i norra Mali. Hon säger till Ekot att det var ”självklart” för henne att ta upp kidnappningen.

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, säger Margot Wallström.

På Ekots fråga om hon kan säga något om möjligheterna att få hem svensken svarar utrikesministern:

– Nej, inte just nu. Men jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri.

Försvarsminister Peter Hultqvist betonar för Ekot att besöket skett i ett område som är farligt att vistas i, vilket gör den svenska militärens insats ”komplex”. Hittills har fler än 50 FN-soldater mist livet under den internationella insatsen, dock ingen svensk.

– Det här är inget enkelt uppdrag, det ska man inte över huvud taget inbilla sig. Men det är så att det svenska förbandet har en väldigt genomtänkt strategi, säger Hultqvist efter besöket i Timbuktu, där de svenska militärerna är baserade.

ÖB Micael Rydén säger till Försvarsmaktens hemsida att han fick ”många starka intryck av landet, miljön och människorna”.

– Jag är mycket imponerad av förbandets förmåga och jag känner en stolthet över de prestationer som man bidrar med till FN:s stabiliseringsinsats i Mali, säger Bydén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.