Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström i nytt uttalande om Gui Minhai: Oacceptabelt

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Anette Nantell.

Den svenske förläggaren Gui Minhai som hållits fängslad i Kina i över två år har förvägrats att träffa en svensk läkare. Det har föranlett ett uttalande av Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

”Jag har i dag tvingats konstatera att Kina den 7 mars återigen har nekat en svensk tillresande läkare att träffa vår frihetsberövade medborgare Gui Minhai. Det kinesiska agerandet är oacceptabelt och bryter tidigare löften om att vår medborgare skall ges möjlighet att träffa en svensk läkare”, lyder inledningen av uttalandet.

Gui Minhai har sedan han hösten 2015 bortfördes första gången i Thailand och togs till Kina inte kunnat lämna landet. Mesta tiden har han suttit inlåst, trots att någon rättegång inte ägt rum.

Gui Minhai.
Gui Minhai. Foto: James Ma / EyePress

När han frigavs i oktober skedde det under övervakning i staden Ningbo. När han uppvisade symptom på en neurologisk sjukdom satte han sig tillsammans med två svenska diplomater på snabbtåget från Shanghai till Peking. Syftet uppges ha varit att få läkarvård på Sveriges ambassad, men han kom aldrig fram.

På en järnvägsstation blev han då bortförd igen, inför ögonen på de svenska diplomaterna.

Sveriges regering skärpte då tonen mot Kina efter att tidigare ägnat sig åt tyst diplomati.

Efter att Gui Minhai nu på nytt nekats vård av en svensk läkare försäkrar Margit Wallström att arbetet fortsätter med oförminskad styrka.  

”Vi fortsätter att kräva att Gui Minhai ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps, så att han kan återförenas med sin dotter och familj.”

Läs: Gui Minhais öde har rötter i Kinas kulturrevolution

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.