Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström inte välkommen i Israel

Utrikesminister Margot Wallström sköt förra veckan upp en resa till Israel. Enligt UD ska det berott på kalenderskäl men Ekot uppger att hon inte var välkommen på ett officiellt besök i landet.
– Det var detta vi varnade för, säger Jan Björklund (FP).

Planen för Margot Wallströms resa var att bland annat besöka sin israeliska motsvarighet Avigdor Lieberman, träffa Palestinas president Mahmoud Abbas och gästa en konferens om Raul Wallenberg. Men enligt Sveriges Radio hade Israel betraktat Wallströms besök som privat. Hade hon valt att resa till landet, skulle hon inte ha fått "nödvändiga säkerhetsarrangemang". Hon hade heller inte fått träffa varken Israels utrikesminister eller premiärminister.

– Det är ingen hemlighet att Israel ser Sveriges erkännande av staten Palestina som en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nachshon på israeliska UD till Ekot.

Folkpartiledaren Jan Björklund, som var emot Sveriges erkännande av Palestina, menar att Sverige haft en balanserad inställning till Israel-Palestinafrågan i årtionden med god relation till båda sidor fram till nu.

– Sveriges erkännande av Palestina var förhastat. Det har lett till att vi uppfattas ensidigt ta ställning för ena parten, vilket varken är klokt eller konstruktivt, säger Jan Björklund till TT.

Enligt Annika Söder, kabinettsekreterare på UD, så är det beklagligt att Avigdor Lieberman inte kunde ta emot Margot Wallström.

– Det är i allas intresse att ha goda diplomatiska kontakter och vi respekterar att det är valrörelse i Israel nu och att det där finns ett högt tonläge, säger Annika Söder till P1 Morgon.

Enligt svenska UD planerar Wallström att resa till Israel senare i vår, när den israeliska valrörelsen är över och det finns en ny regering att träffa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.