Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström kräver fler kvinnliga fredsmäklare

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill sätta stopp för enbart manliga medlingsdelegationer för att få slut på krig. Det säger hon till DN inför ett internationellt möte för kvinnliga medlare som inleds i Stockholm i dag, onsdag.

Wallström ser mötet som en del av regeringens feministiska utrikespolitik, som lanserades i fjol.

– Nästan hälften av alla ingångna fredsavtal kollapsar inom en femårsperiod. Man vet att det finns ett positivt samband mellan att kvinnor deltar i fredsprocesser och att man ökar hållbarheten i ett fredsavtal, säger Margot Wallström.

Hon pekar på en FN-studie av 181 fredsavtal från mellan 1989 och 2011. Enligt studien, som presenterades tidigare i år, var det 20 procent större chans att ett fredsavtal upprätthölls i minst två år om kvinnliga diplomater deltog i fredsprocessen.

– Det är effektivare om man inte utesluter hälften av befolkningen i konfliktdrabbade länder, säger Wallström.

För 15 år sedan röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt igenom en resolution som innebär att kvinnors deltagande i konfliktlösning skulle öka. Sedan dess har dock inte särskilt mycket hänt. Nu vill Margot Wallström som värd för ett så kallat högnivåmöte under två dagar verka för att fler kvinnor ska komma på plats vid förhandlingsborden.

– Det är kvinnor som ser till att samhällen fungerar även under krig. Men fortfarande är det så trögt att ge dem en röst när fredsavtal ska skrivas under. Men man kan inte utesluta kvinnor, säger utrikesministern.

Det har stormat rejält kring Margot Wallström sedan statsminister Stefan Löfven i samband med sin första regeringsförklaring i fjol presenterade vad man kallade en feministisk utrikespolitik. Kritiken mot Wallström har varit hård från bland annat Saudiarabien för hennes uttalanden om kvinnors ställning i landet.

Men hon har också fått beröm. Till exempel utsågs hon till en av världens tio främsta beslutsfattare under det gångna året av den amerikanska tidskriften Foreign Policy.

Syftet med mötet i Stockholm, där bland andra den tidigare finska försvarsministern Elisabeth Rehn deltar, är att skapa ett internationellt nätverk av kvinnliga medlare. Margot Wallström hoppas att kvinnor också ska spela en roll för att lösa konflikter i Mali, Libyen och även med Islamiska staten (IS):

– Vi ska se vad vi kan göra för att bidra i Syrien och eventuella kommande fredsförhandlingar.

Den manliga dominansen är stor vid förhandlingsborden. Mellan 1992 och 2011 var färre än 10 procent av deltagarna kvinnor. Under samma period var 96 procent av dem som undertecknade fredsavtal män.

Men nu vill Margot Wallström se ett stopp för enkönade – manliga – medlingsdelegationer vid fredsförhandlingar.

– Vi måste se till att det inte förekommer längre. Sedan vore det bra om vi kunde åstadkomma 50–50 själva för att visa hur det ser ut, säger hon.

Men från svenskt håll är de mest kända fredsförhandlarna även på senare år män, som Carl Bildt (medlare och FN:s särskilda sändebud på Balkan 1995–2001) och FN:s nuvarande biträdande generalsekreterare Jan Eliasson.

– Vi är mycket medvetna om det, hävdar Wallström.

Hon vill att Sverige ska ses som internationellt föredöme på jämställdhetsområdet när det gäller utnämningar av ambassadörer och fredsmäklare. Som exempel pekar Margot Wallström på att den pensionerade UD-diplomaten Birgitta Holst Alan tidigare i höstas utsågs till en av fyra FN-medlare som ska försöka inleda en fredsdialog i Syrien.

Bakgrund.Kvinnor i fredsprocesser

År 2000 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1 325 som innebar att kvinnors deltagande och inflytande i konfliktlösning skulle öka.

En global studie som utvärderat resolutionen som förnyats åtta gånger, senast i år, visar att vissa framsteg har gjorts, bland annat finns ett ökat antal referenser till kvinnor och jämställdhet i fredsavtal.

Men kvinnors deltagande i fredsförhandlingar är fortsatt lågt. Under perioden 1992–2011 var mindre än 10 procent av deltagarna kvinnor.

Källa: FN och UD

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.