Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wallström efter DN:s avslöjande: Rutiner har inte följts

Other: Anna-Lena Wejderman

Utrikesminister Margot Wallström bemöter nu DN:s avslöjande om hur 900 sidor med information om kampanjen till FN:s säkerhetsråd hölls undan i över ett år. 

Hon skyller den regelvidriga handläggningen på att rutiner inte följts. Men oppositionen är inte nöjd med hennes svar och nu anmäler Moderaterna frågan till KU.

– Vi vill att KU granskar om UD lämnat missvisande uppgifter, säger Karin Enström (M).

Nästan 900 sidor med information om Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd hölls undan från allmänheten i över ett år. Efter att den särskilda kampanjgruppens arbete avslutades i fjol registrerades aldrig handlingarna. Först efter att DN ställt frågor om saken under oktober i år fördes handlingarna in i registren. 

Utrikesministern Margot Wallström bemöter nu avslöjandet i ett skriftligt uttalande till DN.

”Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts. Offentlighetsprincipen gäller.”

Både Justitieombudsmannen och Konstitutionsutskottet har i år kritiserat UD för brister i just kring öppenheten och hur departementet hanterar allmänna handlingar. 

Jo Cecilia Renfors skrev i ett beslut från i oktober att hon "förutsätter att utrikesdepartementet vidtar åtgärder med anledning av den kritik som riktats mot departementet tidigare och de kritiska synpunkter jag fört fram i detta beslut.”

Nu har Margot Wallström beslutat sig för att agera.  

– Jag har i dag gett UD:s rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden. Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbete till mig senast den sista februari 2018, skriver utrikesministern till DN.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström säger att UD:s hantering är ”är både politisk och konstitutionellt allvarlig”. Under eftermiddagen beslutade hon att anmäla saken till Konstitutionsutskottet.

– Det jag begär att KU ska granska är UD:s hantering av allmänna handlingar i det här ärendet och utrikesministerns ansvar, säger Karin Enström.

Enligt Enström fokuserar anmälan på tre punkter: om UD lämnat missvisande uppgifter till DN. Den långa tid,  19 månader, som det tagit UD att lämna ut e-postloggar och hur UD registrerar handlingar vid kontakt med ambassader och andra myndigheter på gemensamma digitala arbetsytor.

– Jag vill att man granskar om man har rutiner för de här myndighetsöverskridande arbetsytorna. Att man inte använt dem i strid mot gällande ordning, säger Karin Enström.

Utrikesministerns förklaring att det skulle handla om slarv och rutiner som inte följts kommenterar hon så här:

– De uppgifter som kommit fram ger intrycket att det här är mer än slarv, är det så att man aktivt försöker mörka någonting? Eller visar det sig att man har väldigt dålig koll?

Karin Enström säger att hon nu förutsätter att UD vidtar åtgärder. 

– Nu måste utrikesministern som är departementschef och ytterst ansvarig helt enkelt lägga korten på bordet.

Även Birgitta Ohlsson från Liberalerna reagerade på avslöjandet och skriver på Twitter:

”KU:s granskning fick genast en ytterligare dimension. Jag ämnar lyfta detta i utrikesutskottet också på morgondagens möte.”

Moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark twittrar:

”Tanken att det just här brustit i rutiner är naiv, omöjligt med tanke på debatten, i så fall är UD en misskött moras.”

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter och chefsjuristen Per Hultengård skriver:

”Det är pinsamt, men framför allt är det en förtroendefråga. Varför ska kommuner och myndigheter runt om i landet respektera offentlighetsprincipen, när man i den högsta statsledningen uppenbart har struntat i den?”

”Här måste regeringen – och särskilt utrikesministern – nu en gång för alla visa att man står upp för offentlighetsprincipen även i praktiken. Om man vill leva som man lär.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.