Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wallström skrattar åt kritiken från Israel

Utrikesminister Margot Wallström (S) skrattar åt kritiken från Israel efter erkännandet av Palestina. Svenska regeringen måste förstå att situationen i Mellanöstern är mer komplicerad än att montera ihop en Ikeamöbel, säger landets utrikesminister Lieberman. Det uttalandet kallar Wallström ”humor” – och erbjuder sig att skicka ett platt paket till Israel.

Efter presskonferensen i torsdags förmiddag gav Margot Wallström flera intervjuer. I Sveriges Radios Studio Ett strax efter klockan 17 fick hon för första gången frågan om vad hon tyckte om den israeliska utrikesminister Avigdor Liebermans reaktion.
– Sveriges regering måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än en Ikeamöbel man monterar själv och att det krävs mer ansvar och känslighet i den här saken, sade han till israeliska medier efter det svenska erkännandet.

I radiohuset skrattade Wallström lite innan hon svarade (1.00.25 in i programmet):

– För att sätta ihop en Ikeamöbel behöver man strängt taget en partner, man behöver samarbete och man behöver en bra manual. Och det kan vara symboliskt, faktiskt, för det arbete som krävs nu, sade Margot Wallström.

I programmet beskrev hon kritiken från USA och Israel som "saklig" och "måttfull" och kallade Ikeajämförelsen för "lite humor".

– Jag upplever inte att det kommer att förändra de goda relationer vi har med Israel.
 Även senare på kvällen, när beskedet att Israel kallat hem sin Stockholmsambassadör Isaac Bachman för konsultationer, fortsatte hon att le åt Ikeajämförelsen. I CNN:s program ”The world right now” sade hon:
– Jag tycker att hans uttalande är ett tecken på humor. Jag skickar gärna ett platt paket från Ikea som Avigdor Lieberman kan montera ihop. Han kommer upptäcka att man behöver en partner, att man måste samarbeta och att man behöver en bra manual.

DN har sökt Margot Wallström för en kommentar, men hennes pressekreterare John Zanchi meddelar att hon inte ger fler intervjuer om Israelfrågan under fredagen.

Han säger samtidigt att Sverige inte ska vidta några diplomatiska åtgärder med anledning av Israels beslut att kalla hem sin ambassadör.

På fredagsförmiddagen kom beskedet att den israeliske ambassadören, Isaac Bachman, har lämnat Stockholm och är på väg till Israel.

Det var på torsdagen som den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman valde att kalla hem ambassadören efter att den svenska regeringen erkänt en palestinsk stat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.