Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wallströms tal inför Arabförbundet ställs in

Margot Wallström skulle tala inför Arabförbundet.
Margot Wallström skulle tala inför Arabförbundet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet i Kairo har ställts in. Det bekräftar hon själv för TT. Orsaken är Sveriges kritik av mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT.

– Jag beklagar det här. Det är tråkigt att ett land blockerat min medverkan.

Sveriges utrikesminister hade bjudits in som hedersgäst av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby deras möte för utrikesministrar i i Egyptens huvudstad Kairo på måndagen, där Margot Wallström skulle ha hållit ett tal.

På mötet skulle man bland annat diskutera Egyptens förslag om att bilda en gemensam styrka mot den extrema jihadistgruppen, Islamiska staten.

Läs mer: Saudierna försöker ta avstånd från IS.

Att utländska regeringsföreträdare får framträda inför arabledarna är ovanligt. Skälet är troligen att Sverige har erkänt Palestina som självständig stat, uppger Ekot.

Redan under söndagskvällen vid en middag på svenska ambassaden i Kairo fick Wallström reda på att Saudiarabien inte ville att hon skulle få medverka. Under måndagsmorgonen blev till slut helt klart att talet ställdes in.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och att det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström.

– Jag beklagar det här. Jag hade tänkt ta upp en rad viktiga frågor i mitt tal, bland annat kampen mot terrorism och för mänskliga rättigheter.

Hon säger att hon inte skulle tala om Saudiarabien i sitt tal.

Wallström berättar att hon har försökt få till stånd ett direkt möte med Saudiarabien

– Så att de själva kan förklara vad det är som har upprört dem så och varför de skulle vara emot att jag skulle tala här. Men vi har inte fått något gensvar på det.

Sverige ska inom kort dessutom omförhandla det omstridda vapenavtalet med Saudiarabien.

Till SVT säger Margot Wallström att hon ”inte vet om det här får konsekvenser för det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien”.

Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd är en annan viktig utrikespolitisk fråga som kan påverkas av händelseutvecklingen.

– Vi vet nu alldeles säkert att vi inte får Saudiarabiens röst i det. Men det är till Sveriges fördel att vi stått upp för de mänskliga rättigheterna, säger Margot Wallström till SVT.

SSU:s ordförande Ellinor Eriksson reagerade på Saudiarabiens agerande.

”När metoden att tysta kritik används måste vi tala ännu högre och tydligare om mänskliga rättigheter och demokrati. Jag blir stärkt i min övertygelse att avtalet med diktaturen Saudiarabien måste avslutas”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

I eftermiddag lämnar utrikesministern Egypten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.