Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-backar-om-coronakritik/

Sverige

WHO: Smittspridningen stabil i Sverige

Foto: Jessica Gow/TT

Det är den ökade testningen som ligger bakom att fler fall av covid-19 upptäcks. Efter samtal med regeringen och kritik från statsepidemiolog Anders Tegnell ändrade WHO sitt utpekande av Sverige som ett land där smittspridningen ökar kraftigt. Sverige ligger dock kvar som högriskland, framkommer det på fredagskvällen. 

Under torsdagen pekade världshälsoorganisationen WHO ut Sverige som ett av elva europeiska länder där coronaviruset under de senaste två veckorna åter har börjat spridas markant. Om situationen inte åtgärdas varnade de för att sjukvården åter kan bli hårt ansatt.

Helt fel, menade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell i en radiointervju dagen därpå och menade att det ökande antal fall beror på den utökade testningen. 

– Vi kan se på alla andra parametrar vi mäter, att de allvarliga fall vi har minskar och antalet inläggningar på intensivvården är på en väldigt låg nivå. Även dödsfallen börjar gå ner. Det dör inte fler än det brukar göra så här års. Så det här är tyvärr en total feltolkning av den svenska datan, sade han till P1 Morgon

Under både vecka 24 och 25 testades över 60.000 personer i Sverige. Att jämföra med omkring 30.000 för veckorna i maj. 

Läs mer: Anders Tegnell: WHO:s varning för Sverige totalt felaktig 

I ett pressmeddelande kommenterar WHO på fredagen kritiken från Sverige. De skriver att antalet nya fall per 100.000 invånare fortfarande är relativt högt i Sverige, något som de emellertid medger beror på den ökade testningen i Sverige. 

”Men det är viktigt att påpeka att andelen positiva svar bland de testade fortsatt är på en stabil nivå på omkring 12-13 procent. Det pekar mot att Sverige fortsatt har en samhällsspridning”, skriver WHO. 

Samtidigt skriver organisationen att det finns tendenser till att Sverige är på väg åt rätt håll och nämner det sjunkande antalet svårt sjuka, iva-inläggningar och dödsfall. 

”Sverige har fått samhället med sig och har lyckats hålla smittspridningen på nivåer som den svenska sjukvården kan hantera.”

Enligt Sveriges radio gjordes förtydligandet efter kontakter mellan WHO:s Europakontor och svenska socialdepartementet, som kallar dialogen för konstruktiv. 

”WHO har ensidigt tittat på en enda datakälla vilket ger en felaktig bild över utvecklingen”, säger socialminister Lena Hallengren i ett skriftligt uttalande till Ekot.

Hans Kluge, Europachef på WHO, säger till Ekot att det positiva budskapet om utvecklingen i Sverige försvann i uttalandet. Han uppmanar dock regeringen att trappa upp åtgärderna för att stoppa smittspridningen. 

– Vi vill nu uttrycka vår uppskattning till de svenska hälsomyndigheterna för de många goda resultaten. Men samtidigt, baserat på fakta som vi får av landet, är det tydligt att det fortfarande finns en utbredd samhällsspridning av coronaviruset med en relativt hög intensitet, säger Hans Kluge till Sveriges radio. 

Vad WHO:s brasklapp gällande Sveriges situation betyder i praktiken var tidigare på fredagen oklart. Under kvällen fick dock TT budskapet om att Sverige fortfarande är kvar på organisationens lista över elva särskilda riskländer för smitta i Europa.

”Situationen har inte förändrats”, skriver Stephanie Brickman vid WHO:s presstjänst i ett mejl till TT på fredagskvällen.

Tom Britton, matematikprofessor på Stockholms universitet, delar Anders Tegnells uppfattning om att smittspridningen inte ökar. 

– Om du testar dubbelt så många kommer du att hitta fler fall även om det inte är någon ökning. Jag tror inte heller att det har skett någon ökning av smittspridningen. Den är i stället sakta – men tyvärr lite för sakta – på väg ned. Det är utan tvekan så att smittspridningen är högre än i andra länder i Europa just nu.

”Jag tror inte heller att det har skett någon ökning av smittspridningen”, säger Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet.
”Jag tror inte heller att det har skett någon ökning av smittspridningen”, säger Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Även Tom Britton anser att antalet inläggningar på intensivvården och dödstal skulle ge en mer rättvisande jämförelse. 

– När en undersökning baseras på testning påverkas det av hur mycket ett land testas. Olika länder har lite olika strategier där. Det finns en risk att det blir missvisande, säger han.

De tio länder som WHO nämnde tillsammans med Sverige var Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.

Ämnen i artikeln

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt