Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-flera-lovande-behandlingar-for-covid-19/

SVERIGE

WHO: Flera lovande behandlingar för covid-19

Läkemedlet remdesivir finns med bland de mediciner som WHO granskar i sin globala studie.
Läkemedlet remdesivir finns med bland de mediciner som WHO granskar i sin globala studie. Foto: Gilead Sciencies/AP

WHO fokuserar just nu på fyra–fem lovande behandlingar för covid-19. Vissa verkar mildra symtomen eller korta sjukdomstiden.

Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, hoppas samtidigt att en annan behandling, som lurar coronaviruset, snart ska visa ännu bättre resultat.

Jakten på ett effektivt läkemedel för behandling av covid-19 pågår i rasande takt världen över. Bland de försök kring metoder som svenska forskare deltar i finns en behandling som ursprungligen togs fram under sarsepidemin 2003.

Det handlar om preparatet APN01, som kortfattat verkar genom att kroppens tillförs extra doser av en molekyl, ACE2, som redan finns i den mänskliga kroppen. Molekylen är den receptor som det nya coronaviruset fäster vid för att kunna ta sig in i mänskliga celler.

Genom att injicera en större mängd av ACE2 i den mänskliga kroppen hoppas forskarna att man ska kunna lura viruset, och förhindra att det kan skada fler celler.

– Vi producerar molekylen i provrör och ger den till patienter.  När viruset upptäcker molekylen fäster det vid den och kan därmed inte ta sig in i cellen, säger Ali Mirazimi,  adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, och fortsätter:

– APN01 har två armar. För det första binder den viruset och ser till att det inte kan infektera fler celler. För det andra hjälper den också till att reparera de skador som viruset redan har orsakat.

Ali Mirazimi.
Ali Mirazimi. Foto: Bildmakarna/Karolinska institutet

Tidigare under våren gick ett internationellt forskarlag ut med information om att APN01 visade lovande resultat vid försök i provrör och konstgjorda miniatyrorgan. Nu pågår försök på 200 patienter som är sjuka i covid-19 i Österrike, Danmark och Tyskland.

Studien är dubbelblind och Ali Mirazimi har i nuläget inte kännedom om vilka effekter läkemedlet har på patienter. I försök i laboratoriet har man dock kunnat stoppa virusets reproduktion i cellerna till 99,9 procent.

– Det ser lovande ut på labbnivå, men vi får avvakta resultat från behandling av patienter en eller ett par månader max. Vi testar inte patienterna mer än en vecka, så det borde gå fort att få ihop de 200 patienterna, säger Ali Marazimi.

Sedan en tid tillbaka leder världshälsoorganisationen WHO ett globalt initiativ för att ta fram säkra och effektiva vacciner, tester och läkemedel för covid-19. Detta för att kunna förebygga, diagnosticera och behandla sjukdomen.

Organisationen uppgav på tisdagen att man identifierat en handfull behandlingar som verkar lovande, men nämner inte vilka det handlar om.

– Vi har en del behandlingar som i mycket tidiga studier ser ut att begränsa sjukdomens allvar och längd, men vi har inget som kan döda eller stoppa viruset, säger WHO:s talesperson Margaret Harris på tisdagen enligt Reuters. Hon fortsätter:

– Vi har potentiellt positiva data som är på väg ut, men vi behöver mer information för att vara hundra procent säkra på att vi kan säga att den här behandlingen är att föredra framför den andra.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Science hävdar att dess antivirala läkemedel remdesivir bidrar till att förbättra tillståndet för covid-19-patienter.

Det är också ett av fyra läkemedel eller läkemedelskombinationer som WHO granskar i sin globala studie. Förutom remdesivir handlar det om malarialäkemedlet klorokin, hiv-läkemedlet ritonavir/lopinavir och kombinationen ritonavir/lopinavir och interferon-beta.

I USA beviljade myndigheterna nyligen en akutlicens som innebär att remdesivir kan användas i landets sjukvård för att behandla patienter med covid-19.

Det kan dröja innan det kommer besked huruvida läkemedlet ska ges formellt godkännande även i Europa, uppger Läkemedelsverket. Man inväntar fortfarande resultat från en utvärdering som genomförs av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

– Det går inte att göra någon bedömning just nu, eftersom man får in data fortlöpande. Man jobbar på så fort man kan, säger Karl-Mikael Kälkner, ämnesområdesutvecklare på Läkemedelsverket.

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, som leder svensk forskning kring remdesivir, har i en tidigare DN-intervju betonat att de lovande resultaten från USA kring remdesivirs effekter ska tolkas med stor försiktighet.

Sönnerborg uppgav då också att remdesivir inte kan beskrivas som en ”magic bullet” som drastiskt kommer att förbättra utsikterna för behandling av covid-19.

Ali Mirazimi säger att ett problem med de läkemedel som just nu används i behandling av covid-19 egentligen har utvecklats för andra sjukdomar.

– De är inte specifika, men man hoppas att man kan rädda ett och annat liv. Vi har tagit en approach som är väldigt specifikt mot just det här coronaviruset, säger han.

Läs mer:

Tidsplanen: Då kan vi ha snabbtester, läkemedel och vaccin mot nya coronaviruset

WHO-studie testar läkemedel mot nya coronaviruset – Norge först ut

Ämnen i artikeln

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt