Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Wikileaks: Assanges hälsa försämrad

Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.
Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Mindre än ett dygn innan Svea hovrätt beslutar om han ska vara fortsatt häktas i sin frånvaro släpper Wikileaks medicinska rapporter om att dess grundare Julian Assanges fysiska hälsa försämrats av den över fyra år långa vistelsen på Ecuadors ambassad i London och att även hans mentala hälsa är i riskzonen.

Assange misstänks för sexbrott i Sverige 2010. Enligt rapporterna, som bland annat ska bygga på intervjuer med Assange och ambassadanställda i fjol, har Assanges fysiska hälsa försämrats och han ska ha smärtor i höger axel och i en sprucken tand. Det ska också ha varit svårt att få läkarhjälp.

Läs mer: Assange förhörs i oktober

En 27 sidor lång rapport som sägs vara skriven av en icke namngiven traumaexpert tar upp Assanges mentala hälsa. Den riskerar att ”försämras om han blir kvar i sin nuvarande situation”.

”Det är brådskande att hans nuvarande omständigheter blir lösta så fort som möjligt”, står det i rapporten.

Läs mer: ”Sverige kan utlämna Assange till USA”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.