Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wikström (FP) bas för EU-utskott

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Folkpartiets ­Cecilia ­Wikström blev på måndagskvällen huvudperson i en infekterad maktkamp i EU-parlamentet. Wikström valdes oväntat till ordförande för ett utskott och blockerade därmed en ledamot från den EU-kritiska grupp som Sverigedemokraterna tillhör.

– Det som skett är odemokratiskt, anser Miljöpartiets Peter Eriksson. Han är kritisk mot att Cecilia Wikström (FP) på måndagskvällen valdes till ordförande för ett utskott i EU-parlamentet som sysslar med att ta ställning till framställningar som kommer direkt från EU-medborgarna.

Det blev en dramatisk omröstning. Bakom det oväntade valet låg en uppgörelse mellan tre av EU-parlamentets stora partigrupper – konservativa EPP, Socialdemokraternas S&D och liberala Alde.

De tre grupperna hade gått samman för att isolera högerpopulisterna och med siffrorna 23 – 8 utsågs Cecilia Wikström (FP) till ordförande. På så sätt blockerades Eleonora Evi, från Beppe Grillos italienska femstjärnerörelse. Enligt en uppgörelse från förra veckan var det egentligen hon som skulle ha valts till utskottets ordförande.

Femstjärnerörelsen och Eleonora Evi är med i EFDD, Europe of freedom and direct democray, den politiska grupp som leds av ­Nigel Farages EU-kritiska parti Ukip. Sverigedemokraterna har också sin hemvist i EFDD, men personer från den gruppen ska inte vara utskottsord­förande, tycker ­Cecilia Wikström. Därför förlorade EFDD på måndagen också flera uppdrag som vice ordförande.

– Det handlar om värderingar; att alla människor har samma grundläggande rättigheter och att Europa behöver samarbete. Ledamöter från partier som inte tror på detta ska inte leda arbetet i EU-parlamentets utskott, förklarade Cecilia Wikström före omröstningen.

Men Miljöpartiets Peter Eriksson är mycket upprörd.

– Den här typen av uppgörelser underblåser bara kritiken från de högerpopulistiska partierna. De har fått medborgarnas röster och partigrupperna i EU-parlamentet har bildats enligt konstens alla regler, då ska de inte uteslutas i efterhand.

Peter Eriksson hänvisar till överenskommelsen från förra veckan. Den innebar att posterna som ordförande och vice ordförande i utskotten delades upp enligt en särskild formel som tar hänsyn till gruppernas storlek.

Så har det hittills gått till. Tanken har varit uppdragen att leda utskotten ska fördelas någorlunda rättvist mellan de politiska grupperna. Men rent formellt sker valet av ordförande i utskotten, vilket öppnade för de tre partigrupperna som gick samman för att rösta mot Eleonora Evi och för Cecilia Wikström.

– Vad blir nästa steg? undrar Peter Eriksson. Ska ledamöter från den här gruppen inte få bli rapportörer? Och hur ska gränsen dras – det finns ju kommunister i vänstergruppen och högerpopulister i den grupp som leds av brittiska Tories?

Sverigedemokraternas Peter Lundgren är inte förvånad men tycker att det är ”beklämmande” att andra partier försöker hålla ledamöterna i EFDD borta, trots att de har fått väljarnas mandat.

– De pratar vitt och brett om demokrati – och beter sig så här. Det är ynkligt, tycker Peter Lundgren.

Cecilia Wikström hävdar att hon inte har något emot att samarbeta med Eleonora Evi, som har varit aktiv förkämpe för medborgerliga rättigheter i Italien. Men EFDD:s ledamöter vände ryggen mot podiet när EU-parlamentet öppnade förra veckan. En sådan grupp kan inte få förtroendet leda parlamentets lagstiftande arbete, anser Wikström.

– En hel orkester fanns på plats. Det var obeskrivligt vackert och så vänder Sverigedemokraterna och andra rumpan mot musikerna. Det är så respektlöst att jag inte finner ord, säger Cecilia Wikström.

Utskotten i EU

Svenska ledamöter fick fyra topposter när ledamöterna röstade på måndagen:
• Cecilia Wikström (FP) blir ordförande i framställningsutskottet, Peti.
• Anna Maria Corazza Bildt (M) blir vice ordförande i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd, Imco.
• Isabella Lövin (MP) blir vice ordförande i fiskeriutskottet, Pech.
• Marita Ulvskog (S) blir vice ordförande i sysselsättningsutskottet, Empl.

Totalt har EU-parlamentet 20 utskott och två underutskott som behandlar allt från utrikes- till jordbrukspolitik. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.