Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/wilma-anderssons-mordare-far-sin-dom-men-sokandet-efter-kroppen-ar-langt-ifran-over/

Sverige

Wilma Anderssons mördare får sin dom – men sökandet efter kroppen är långt ifrån över

På måndagen får Wilma Anderssons mördare sin dom. Sökorganisationen FIKK har inte gett upp hoppet om att hitta 17-åringens kvarlevor.
På måndagen får Wilma Anderssons mördare sin dom. Sökorganisationen FIKK har inte gett upp hoppet om att hitta 17-åringens kvarlevor. Foto: Privat, Jonas Lindstedt

När domen mot Wilma Anderssons ex-pojkvän i dag förkunnas får fallet sitt rättsliga avslut. Men för anhöriga och frivilliga som engagerat sig i ärendet är sökandet efter flickans kropp långt ifrån över.

– Vi försöker hjälpa de anhöriga att få svar på frågan vad som hänt och hjälpa dem att få hem hela Wilma, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på sökorganisationen FIKK.

Under den avslutande rättegångsdagen i Uddevalla vädjade Wilma Anderssons mamma till mördaren i rättssalen: 

”Berätta var hon är.”

Hon fick inget svar. 

Och även om tingsrätten gått på åklagarens linje och slagit fast att Wilma Anderssons tidigare pojkvän är skyldig så ser frågan om var han gömde undan hennes kropp ut att förbli obesvarad. Förutom den kroppsdel som hittades i ex-pojkvännens bostad – åklagarens kanske tyngsta bevis mot honom – har resterande kvarlevor från Wilma Andersson inte stått att finna. 

Daniel Brodin är verksamhetschef på sökorganisationen FIKK.
Daniel Brodin är verksamhetschef på sökorganisationen FIKK. Foto: Alva Brodin

Daniel Brodin är verksamhetschef på sökorganisationen FIKK och var den som ledde organisationens sökinsatser efter 17-åriga Wilma Andersson efter att hon anmälts försvunnen i november förra året. Han beskriver hur man redan dagen efter att man blivit kontaktade av Wilmas anhöriga kom igång med sökandet i skogarna runt Uddevalla. Totalt deltog tusentals frivilliga i insatserna men när polisen knappt två veckor därpå hittade kroppsdelen i ex-pojkvännens lägenhet stod det klart att man inte skulle påträffa flickan vid liv. 

– Då infann sig en stor tomhet och luften gick ur alla, säger Daniel Brodin som själv var med när Wilma Anderssons mamma nåddes av dödsbudet. 

Sökandet blåstes av – men bara för stunden. Fram till i dag har FIKK genomfört omkring 20 sökinsatser efter kroppen. Man har använt sig av dykare, båtar, undervattensdrönare och vanliga drönare i luften.  

– Vi har inte gett upp. Vi har som målsättning att hjälpa familjen så långt det går, säger Daniel Brodin. 

FIKK har genomför ett 20-tal sökinsatser efter Wilma Anderssons kropp. Bilden är från en insats i maj.
FIKK har genomför ett 20-tal sökinsatser efter Wilma Anderssons kropp. Bilden är från en insats i maj. Foto: Jonas Lindstedt

För även om Wilma Andersson är konstaterat död finns en stor poäng med att fortsätta leta efter hennes kvarlevor, menar Brodin. Inte minst för att de anhöriga ska få ett avslut.

– De har inte en hel kropp att begrava. Och det finns alltid en rädsla att hon inte får vila i frid.

Daniel Brodin har haft kontakt med Wilma Anderssons familj ända sedan hon försvann. Han säger att han är oerhört tacksam gentemot alla tusentals frivilliga som har hjälpt till i sökandet så här långt.

– När tragedin är som svårast sluter samhället samman. Det är rörande. 

Klockan 14 på måndagen meddelas domen mot Wilma Anderssons ex-pojkvän. Enligt den stora rättspsykiatriska undersökning han genomgått lider han inte av någon allvarlig psykisk störning och kan därför dömas till fängelse. Mannen själv har hela tiden nekat till anklagelserna.

För FIKK:s del kommer sökandet efter Wilma Andersson att återupptas i augusti. 

Ämnen i artikeln

Uddevalla
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt