Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Wolf begär att få bli förhörd

Michael Wolf.
Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani/TT

Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd, har begärt att få bli förhörd om misstankarna om insiderbrott.

Enligt Wolfs advokat, Leif Gustafsson, har åklagaren ännu inte svarat på Wolfs begäran.

Michael Wolf sparkades plötsligt och oväntat från posten som vd och koncernchef för Swedbank tidigare i februari. Styrelseordföranden Anders Sundström var förtegen om orsaken till varför Wolf fick gå på dagen.

Så småningom läckte dock uppgiften att Wolf var polisanmäld för att ha gjort privata affärer ”som kan anta” vara brottsliga, enligt Swedbank.

Och i fredags berättade kammaråklagare Olof Kronlund för advokat Leif Gustafsson och Michael Wolf att misstanken gällde insiderbrott i samband med att den förre vd:n köpt aktier i Oniva Online Group, ett företag som sysslar med internetbaserad marknadsföring. Wolf ska alltså ha gjort aktieaffärer i bolaget på information som inte var allmän.

– Jag mejlade åklagaren och tackade för det beskedet som han formellt inte var skyldig att lämna, säger Leif Gustafsson till DN.

– Och jag framställde ett tydligt önskemål om att Michael Wolf vill komma till förhör, helst denna vecka eller nästa för att reda ut det här, tillägger han.

Advokaten har ännu inte fått svar från åklagare om och när ett förhör kan hållas – men han räknar med att Wolf kommer att höras.

– Troligen blir det ett förhör, säger Gustafsson och påpekar att det krävs bara en låg grad av misstanke för att inleda en förundersökning.

Michael Wolf förnekar brott och har via sin advokat sagt att han inte har haft någon insiderinformation i Oniva. Han ska också ha gjort en förlust på aktieaffärerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.