Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ygeman-inget-behov-av-skarpt-granskontroll/

SVERIGE

Ygeman: Inget behov av skärpt gränskontroll

Sedan i torsdags har Sverige skärpt gränskontrollen.
Sedan i torsdags har Sverige skärpt gränskontrollen. Bild: Stig-Åke Jönsson/TT

Enligt obekräftade uppgifter kan en av självmordsbombarna ha tagit sig in i Europa som syrisk ”flykting”. Men Sverige ser inget behov av att skärpa gränskontrollen efter Parisdåden. ”Det är inte ett förstahandsval för den som står i begrepp att begå en terrorhandling”, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Fransk polis har hittat ett syriskt pass i närheten av en av självmordsbombarna vid fotbollsarenan Stade de France. Ägaren till passet registrerades som syrisk flykting på den grekiska ön Leros i oktober och nu sägs polisen utreda om det är så en av gärningsmännen tog sig in i Europa.

Terrorgruppen Islamiska Staten har tagit på sig Parisdåden.

Läs mer: Inget behov av skärpt gränskontroll

Läs mer: Självmordsbombaren identifierades med hjälp av sitt finger

I torsdags skärpte Sverige gränsskyddet så att polisen började utföra slumpmässiga stickprovskontroller, framför allt i södra delen av landet där många migranter reser in. Enligt regeringen är syftet att få kontroll över flyktingsituationen.

Efter Parisdåden har Polismyndigheten inga planer på att ytterligare skärpa gränskontrollerna av rädsla för att terrorister ska ta sig in i landet. Den bedömer att de nuvarande åtgärderna är tillräckliga.

– Med den extra vaksamhet vi har och de kontroller vi utför möter vi den situation som är, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på Polismyndigheten.

Säpo ser heller inget behov av att stärka kontrollerna av rädsla för terrorister.

– Nej, inte för tillfället. Det här är en risk vi har pekat på sedan länge och vi har stärkt samarbetet med framför allt Migrationsverket och utvecklat vaksamheten kring det här de senaste åren, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att Sverige nu har i princip samma gränskontroll som Frankrike, Tyskland och Österrike. Han menar att sannolikheten inte är så stor att någon försöker ta sig in i landet under förevändning att vara flykting.

– Man ska inte negligera någon risk, men hittills har säkerhetstjänsterna i Europa gjort bedömningen att det här inte är ett förstahandsval för den som står i begrepp att begå en terrorhandling i Europa, säger han.

Sverige följer utvecklingen i Frankrike med absolut högsta noggrannhet och står i kontinuerlig förbindelse med svenska och franska underrättelsetjänster. Samtidigt betonar Ygeman vikten av att inta försiktighet innan man har mer information.

– Vi ska komma ihåg att IS syfte är sprida rädsla och öka motsättningarna. Hittills finns det ingen känd koppling mellan attentatet och Sverige.