Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ygeman: Kalla krigets civilförsvar ska inte tillbaka

Foto: Roger Turesson

Glöm lager med livsmedel, skyddsmasker och andra förnödenheter. Det är budskapet från inrikesminister Anders Ygeman.

 – Ett modernt försvar ska inte bygga på strukturerna från förr, sa Ygeman på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagen.

 Som DN kunde berätta under söndagen görs nu en hel del för att förbereda de svenska myndigheterna på olika allvarliga krisscenarier. Inrikesminister Anders Ygeman var under måndagseftermiddagen inbjuden till Sälen för att redogöra för regeringens samlade strategi för att rusta upp den civila beredskapen.

– Det senaste årets försämrade säkerhetsläge kräver en sammanhållen planering, sa Ygeman.

De tre grundläggande uppgifterna kvarstår, försäkrade inrikesministern och punktade upp dessa enligt följande:

• Skydda civilbefolkningen

• Skydda samhällets funktioner

• Samverka med försvarsmakten

Däremot gjorde han klart att regeringens strategi inte handlar om återgå till den tid då Sverige byggde upp stora lager av mat och andra råvaror för att vara självförsörjande i händelse av krig och andra kriser.

• Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet, sa Ygeman och fick en del av publiken att höja på ögonbrynen.

Ett större problem är i så fall försörjningen av bensin och diesel till de lastbilar som ska transportera maten, enligt inrikesministern och öppnade för större reserver av drivmedel och gödingsmedel.

Men vad Anders Ygeman framför allt betonar är behovet av att stärka skyddet för såväl statliga som privata IT-system.

– Ett modernt civilt försvar måste ha muskler att bekämpa de nya hoten. IT-attackerna är ett faktum och de sker dagligen, sa han och pekade på att såväl banker som apotek drabbats av IT-haverier under det senaste året.

I samband med detta riktade Anders Ygeman kritik mot den tidigare alliansregeringen.

– När jag tillträdde släppte Riksrevisionen en granskning av den civila förvaltningens IT-säkerhet. Det var en smärtsam läsning. Nio år tidigare hade Riksrevisionen redogjort för exakt samma kritik, men inget av de förslag som framförts hade blivit verklighet.

Anders Ygeman utlovar inom kort en nationell strategi – och ett system för att ”stärka förmågan att upptäcka IT-angrepp”. Han tänker sig ett tekniskt sensorssystem som gör det möjligt att snabbt avslöja digitala inkräktare.

– Målet måste vara att säkerhetsarbetet håller hämna steg med den tekniska utvecklingen, sa Ygeman.

Vid den efterföljande presskonferensen gjorde Anders Ygeman även kopplingar till USA:s anklagelser mot Ryssland om IT-attacker med politiska syften. Liksom regeringskollegerna Stefan Löfven och Peter Hultqvist oroas han av en eventuell framtida rysk inblandning även i den svenska riksdagspolitiken.

– Jag tror att Ryssland kan använda Sverigedemokraterna för att destabilisera. Man är ett parti som inte har klarat av att hålla rågången mot Ryssland.

Birgitta Forsberg: Mer pengar till försvaret mumma för industrin

Ökad civil beredskap

Regeringen har gett ett stort antal myndigheter i uppdrag att redovisa hur de kan bidra till ökad civil beredskap i händelse av krig och andra kriser. Även ett flertal privata företag har uppvaktats. Redovisningarna ska lämnas under sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.