Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ygeman: Polisen gör ett bra jobb mot flyktingsmugglarna

Inrikesminister Anders Ygeman (S) anser att polisen gör ett bra jobb i arbetet mot flyktingsmugglarna. Ett internt dokument visar dock att polisen själv ser en annan verklighet. ”Det är som att stånga sitt huvud blodigt”.

DN kunde igår berätta att polisen har pekat ut ett 40-tal kriminella nätverk som livnär sig på att smuggla flyktingar och handla med svenska pass. Samtidigt leder få misstankar om organiserad människosmuggling i vinstsyfte till åtal, visar statistik från Åklagarmyndigheten.

Inrikesminister Anders Ygeman anser att polisen gör ett bra arbete 
i kampen mot smugglarna.

– Det är mycket som görs väl. Jag tror att när vi har samlat krafterna för den nya operativa avdelningen finns det säkert de som tycker att just deras organisation, eller arbete, har försämrats. Men på det stora hela så hävdar jag att det finns ett aktivt arbete mot människosmuggling, säger han.

För tre år sedan höll ledningen för rikskriminalpolisens kriminalunderrättelsetjänst ett nationellt möte om människosmuggling. Redan då framkom intern kritik mot hur arbetet sköttes. I protokollet från mötet står det enligt uppgift till DN att det trots att flera myndigheter har prioriterat flyktingsmugglingen, gjordes lite för att stävja den kriminella verksamheten. Det bedrevs 
i vissa län ingen som helst utredning på området, spaningsresurser för arbetet var knappa och kun­skapen hos åklagarna var låg.

Att lyckas få extra resurser av 
polisens operativa ledningsgrupp beskrivs som att ”slå huvudet 
blodigt i en vägg”.

Sedan mötet har inget större åtal mot personer som bedriver organiserad människosmuggling i vinstsyfte väckts i Sverige.

Allt färre misstankar leder till åtal och omdömet från polisen är skarp, är det dags att lyssna på kritiken?

– Självklart lyssnar vi på kritik och diskussion. Vi har precis tagit emot, och skickat på remiss, en passutredning som tar upp en rad konkreta förslag för att försvåra verksam­heten, säger Anders Ygeman.

Därtill menar Ygeman att polisen ska fortsätta bekämpa smugglarna med ”polisiärt arbete”. Exakt hur arbetet ska bedrivas för att fler kriminella ska lagföras kan han dock inte säga.

– Det är inte regeringen som bestämmer över de polisiära arbetsmetoderna. Vi måste ta upp det 
i den resultatdialog vi har med myndigheterna, säger Anders Ygeman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.