Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 07:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ygeman-svart-att-se-att-hanteringen-ryms-inom-gransen-for-det-lagliga/

Sverige

Ygeman: Svårt att se att hanteringen ryms inom gränsen för det lagliga

Anders Ygeman (S). Foto: Paul Hansen

Digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) reagerar nu på DN:s avslöjande om mobilappar som säljer svenskars rörelsemönster.

– Jag har svårt att se att hanteringen ryms inom gränsen för det lagliga, säger Anders Ygeman.

Rätta artikel

Dagens Nyheter har i flera artiklar granskat handeln med data om svenskars rörelsemönster. Hundratusentals svenskar omfattas av loggningen som sker genom mobilappar. Informationen skickas till datamäklare som sedan säljer den vidare. Enskilda personer kan lätt identifieras när de loggas både där de sover och där de arbetar, enligt granskningen.

Spårningen har även pågått i lokaler vid känsliga myndigheter som Säkerhetspolisen, militäranläggningar och kärnkraftverk.

Läs mer: Spårning pågick – inne på Säpo

Energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) tycker att uppgifterna som framkommit är allvarliga:

– Jag blir i grunden upprörd eftersom det här är uppgifter som människor har lämnat ifrån sig och som man rimligen inte har kunnat förstå hur de har kunnat användas, säger han.

Läs mer: Så övervakas vanliga svenskar – dag och natt 

Anders Ygeman anser att lagstiftningen är tydlig. Datan bör betraktas som personuppgifter med tanke på att det går att identifiera enskilda. Då ställs särskilda krav, enligt ministern:

– Jag vill inte föregå en rättslig prövning. Men jag har svårt att se att hanteringen ryms inom gränsen för det lagliga. Du måste ha en laglig grund för att hantera personuppgifter. Om en person är identifierbar är det att betrakta som hantering av personuppgifter. DN:s granskning har kunnat visa att det med ganska enkla medel går att identifiera de här personerna och personuppgifterna.

Lista: Apparna som kan spåra och sälja dig 

Gps-spårning granskas i en redan pågående utredning av Datainspektionen. I fokus står ett tillsynsärende mot Google som kan få konsekvenser för hela branschen som handlar med gps-data.

Hur ser du på att loggning har skett på känsliga platser som exempelvis Säkerhetspolisen?

– Det kan riskera att få olyckliga konsekvenser. Företagen som gör loggningen och behandlar personuppgifterna måste ha laglig grund för att göra det. Det är tveksamt om de har det i det här fallet. Även de som jobbar på dessa myndigheter och kan utföra känsliga uppgifter måste vara extremt vaksamma att inte ge sitt medgivande till denna typ av loggning.

Har de varit vaksamma med tanke på att vi ser loggade positioner där?

– Jag vill inte göra den bedömningen. Men det är klart att det kan finnas personer där det är olyckligt om deras identitet blir röjd på det här sättet.

Vidtar du några åtgärder nu med anledning av detta?

– Först vill jag invänta Datainspektionens tillsynsärende. Men min bild är att den här typen av personuppgiftshantering är svår att kombinera med den lag om personuppgifter vi har. Skulle det visa sig att det ändå går att göra inom ramen för lagstiftningen så är jag inte främmande för att skärpa den. Jag har svårt att se att den här typen av loggningar där personer är identifierbara ryms inom lagstiftningen. Sedan kan jag inte uttala mig om något speciellt fall.

Hur ser det ut i din egen telefon?

– Jag använder platsuppgifter för kartfunktionen när den appen används. Jag tillåter geografiska uppgifter för två andra appar men bara när apparna används. Jag utgår ifrån att dessa appar inte bryter mot det användaravtal som vi har.

– Jag använder en app när jag är ute och springer. Det är klart att man har funderat på detta. Ska jag vänta med att sätta på springappen till när jag är en bit hemifrån? Det är klart att man har gjort den typen av avväganden, säger Anders Ygeman.