Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ygeman vill bekosta mottagande av gatubarn

Marocko kommer att erbjudas ekonomiskt stöd för att ta emot marockanska gatubarn som vistats i Sverige utan asylskäl. Sverige kommer att bekosta barn- eller ungdomshem för att mottagandet ska bli bättre i hemlandet, rapporterar TV4Nyheterna.

– Vi vill ju inte när vi utvisar dem att de ska driva omkring vind för våg på Rabats gator, utan vi vill att det ska finnas ett ordnat mottagande, och då är vi beredda vara med och finansiera det mottagandet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TV4Nyheterna.

Sedan tidigare är de båda länderna överens om att tillsätta en kommitté för att lösa praktiska problem som identifiering och logistik kring återvändande.

Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms just nu befinna sig i främst Stockholm och Göteborg, enligt justitiedepartementet. De lever ofta ett utsatt liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.