Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ygeman vill låsa in fler gatubarn

Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Anette Nantell

Regeringen vill skapa fler platser på statens ungdomshem för att kunna låsa in marockanska gatubarn.

- Vi måste skydda de här barnen. De befinner sig i en väldigt dålig miljö där det finns risk för missbruk, människohandel eller misshandel, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Sedan några år har allt fler marockanska gatubarn kommit till Sverige. Barnen lever utanför samhället och försörjer sig i huvudsak på kriminalitet. Hittills har de svenska myndigheterna haft svårt att hantera hur barnen ska tas om hand.

Regeringen vill nu att Statens institutionsstyrelse, SIS, skapar nya platser på sina ungdomshem där gatubarnen kan hållas inlåsta.

- Det kommer att krävas nya platser som är anpassade efter den här gruppen. Vi ska kunna hålla den här gruppen inlåsta för att skydda dem från den miljö de befinner sig i, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Foto: Roger TuressonFoto: Roger Turesson

Hur många platser det kan bli frågan om eller hur mycket pengar regeringen är beredd att satsa vill han inte gå in på. Han motiverar behovet av låsta platser med att i dag är det vanligt att de barn som omhändertas avviker och snabbt är tillbaka på gatan.

- Man ska kunna hålla dem inlåsta så att de inte avviker och befinner sig ute på gatan och är en fara både för sig själva och andra. Jag menar att det är oansvarigt att låta de här barnen vistas i de här miljöerna där de riskerar att råka ut för människohandel eller misshandel, säger Anders Ygeman.

Gatubarnen ska enligt inrikesministern kunna omhändertas oavsett om det kunnat bevisas att de begått brott eller inte.

- Vi har en skyddslagstiftning genom lagen om vård av unga så jag bedömer att det finns förutsättning för det om de befinner sig i en miljö där de riskerar att skada sig själva, säger Anders Ygeman.

- Vi kan inte utvisa barn som saknar föräldrar utan att det finns någon som tar emot dem, säger Anders Ygeman.

Anders Ygeman anser att den kriminalitet som funnits kring flyktingar och gatubarn måste sättas i relation till hur många människor det handlar om. För närvarande finns cirka 180.000 personer i Migrationsverkets system och det bör enligt inrikesministern jämföras med vad som sker i en svensk stad av motsvarande storlek.

- Då är det inte speciellt dramatiskt, säger Anders Ygeman.

Läs mer. Gatubarn i Sverige
  • Samarbete inlett för att skicka tillbaka gatubarn. Regeringens ansträngningar för att skicka tillbaka de marockanska gatupojkarna ser ut att ha nått resultat. Sverige och Marocko bildar nu en gemensam kommitté för att säkra pojkarnas identiteter och förbereda ett mottagande.
  • Kraftig ökning av brott bland gatubarn. Gatubarn från svåra förhållanden i fattiga länder misstänks allt oftare för brott i Sverige. En intern polisrapport som DN läst visar en kraftig ökning av stölder, narkotikabrott och våldsbrott i Stockholms län.
  • Ungdomarna flyr från misär och ojämlikhet. Arbetslöshet, fattigdom och frustration får många unga i Nordafrika att lämna sina hemländer för en oviss och rotlös framtid i Europa, där de ofta lever på gatan i storstäderna.
  • Polisernas jakt efter de försvunna barnen. Allt fler ensamkommande barn försvinner. Hundratals av dem finns mitt bland oss, men förblir osynliga i folkmassan. Poliserna Christian och Mikael arbetar med att spåra upp barnen – innan de försvinner ut i samhällets skugga för gott.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.