Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ygemans uttalande en världsnyhet

Anders Ygeman.
Anders Ygeman. Foto: Lisa Mattisson

Att Sverige planerar att avvisa 80.000 flyktingar har väckt internationell uppmärksamhet. Det är toppnyhet på flera nyhetssajter.

Inrikesminister Anders Ygemans ord i en intervju i Dagens Industri på torsdagen, citeras nu friskt på flera språk.

Brittiska BBC och tyska Speigel Online hade nyheten som främsta toppnyhet på torsdagsmorgonen. Spiegel påminner även om förändringen av migrationspolitiken i höstas och införandet av id-kontroller.

Även brittiska The Guardian gav intervjun stort utrymme på förstasidan på sin webbplats. Tidningen berättade också i samma artikel om mordet på en ung kvinna på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal.

”Hennes död har lett till frågor om situationen inne i de överbefolkade förläggningarna, med för få vuxna och anställda som ska ta hand om barn, många traumatiserade av krig”, skriver Guardian.

Arabiska tv-kanalen Al-Jazira och Franska Le Monde citerar Ygemans ord om att det kan röra sig om 60.000 avvisade flyktingar, ”men det kan också bli upp till 80.000”. Tidningen citerar också inrikesministern om att avvisningarna troligen sker med chartrade plan.

Amerikanska New York Times har nyheten på mer undanskymd plats. Tidningen citerar dock pressekreteraren Victor Harju som säger att Ygeman endast dragit slutsatsen att det kan bli 60 000–80 000 avvisade, genom att utgå från den nuvarande andelen av flyktingar som får asyl.

– Den andelen kan ändras, säger Harju till New York Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.