Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ylva Johansson medger fel om Sveriges sexualbrottsstatistik

Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Brottsförebyggande rådets färska statistik visar att andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott stigit i Sverige de senaste åren. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson säger tvärtom att den gått ner i en intervju med BBC.

– När vi gör undersökningar om kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella ofredanden kan vi se att nivån går ner, går ner, går ner, säger Ylva Johansson till BBC.

Läs mer: ”Du, jag och Trump behöver läsa den här rapporten”

Brottsförebyggande rådet presenterade den omfattande rapporten ”Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2015” tidigare i veckan och i den pekar trenden för anmälda sexualbrott uppåt med en dipp i 10-talets början och en till 2015. Enligt årliga Nationella trygghetsundersökningen har andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott stigit från 1,1 procent 2011 till 3,0 procent 2015.

Läs mer: ”Kvinnors otrygghet alarmerande”

Foto:

BBC-inslaget motiveras med det faktum att Sveriges migrationspolitik stått i internationellt fokus sedan Donald Trump oväntat uttalat sig på ett sätt som många tolkade som att ett terrordåd begåtts i Sverige för att landet tagit emot många asylsökande. En av programledarna för då in samtalet på ryktet om Sverige som särskilt utsatt för våldtäkt och vad Ylva Johansson grundar sitt uttalande på framgår inte i tv-intervjun, men i en kommentar till DN skriver hon:

”Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt.”

Läs mer: Fler uppger sig ha utsatts för sexualbrott

Brottsförebyggande rådet understryker att sexualbrottsutvecklingen pekar åt olika håll beroende på vilka källor som används.  Den självrapporterade utsattheten har ökat de senaste tre åren medan polisanmälningarna mattats av och antalet personer som sökt sjukvård för sexualbrott är närmast konstant de senaste tio åren.

Dessa uppgifter skulle kunna tolkas som att mindre grova sexualbrott har ökat och att medvetenhetsgraden stigit efter återkommande offentliga debatter om sexualbrottslagstiftningen. Men, skriver Brå, ”i absoluta tal har antalet anmälningar, antalet misstänkta, antalet (och andelen) personuppklarade sexualbrott och antalet lagförda sexualbrott ökat markant under 00-talet. För de flesta av måtten handlar det om mer än en fördubbling på 15 år”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.