Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Yonathans föräldrar försökte gifta bort honom med tvång – dömdes

03:15. 16-åriga Yonathan sa nej när hans föräldrar ville gifta bort honom. Föräldrarna dömdes – han förlorade sin familj. Men Yonathan ångrar sig inte. Hör honom själv berätta om sina drömmar. Foto: Daniel Costantini

Yonathan, 16, sa nej när hans föräldrar ville gifta bort honom. Han fick betala ett högt pris – han förlorade hela sin familj när föräldrarna i februari dömdes för stämpling till äktenskapstvång. Men trots att han sörjer så ångrar han sig inte. 

– Jag vill plugga på universitet, skaffa mig ett liv säger Yonathan, 16.

 

Det blåser snålt när vi träffar Yonathan, 16. Sedan hans föräldrar greps mitt i natten i början av januari i år har har bott på hemlig adress med skyddad identitet. Nu lever han avskuren från det mesta – sin familj, skolan, vännerna.

– Jag hoppas det ordnar sig. Och jag hoppas att det jag har gjort till leder till något bra, att jag kan ge andra mod att säga nej när deras familjer vill gifta bort dem, säger han.

Den 22 februari i år dömdes föräldrarna, ett par i 40-årsåldern, till villkorlig dom för stämpling till äktenskapstvång. Det var första gången i svensk rättshistoria som någon dömts för det brottet

Efter att de greps natten mot den 5 januari satt de häktade till den 15 februari.

– Jag mådde väldigt dåligt. Jag ville inte att de skulle hamna i fängelse, jag försökte förklara för dem att det kanske skulle hända, men de förstod inte. Det här var det enda sättet för att jag skulle slippa gifta mig, fortsätter han.

Kort bakgrund: Yonathan är rom från Bulgarien. Familjen har flyttat runt sedan han var fyra år. Han har aldrig gått i skolan. Efter att ha hört att Sverige är ett bra land flyttade familjen, inklusive farföräldrar och farbröder hit.  

Mötet med Sverige blev en chock: för föräldrarna för att det inte var lätt att hitta några jobb och för Yonathan för att han fick börja gå i skolan.

– För mig var det som att komma till paradiset. Att få gå i skolan förändrade allt, säger Yonathan.

Han var 14 år då. Lärde sig svenska på rekordtid. Slukade böcker, fick vänner.

Det var inte vad hans familj hade tänkt sig.

– De ville inte att jag skulle bli svensk. Jag fick inte träffa vilka jag ville och de sa att jag skulle gifta mig så snart det gick – med en ”lämplig flicka” från Bulgarien.

Det var i maj 2016. Yonathan började må allt sämre. I skolan märkte både lärarna och kurator att något var fel. Han började berätta för kuratorn om sin situation. På hösten tvingade hans föräldrar honom att resa till Bulgarien. 

– Det blev inget giftermål då, min pappa och flickans pappa kom inte överens. Det kändes som jag fick andnöd, jag blev deprimerad. Och pappa hotade mig och sa att han skulle slå mig med en stol om jag inte gick med på att gifta mig.

I december 2017 meddelade föräldrarna att de hittat en fru åt Yonathan – en dotter till bekantas familj i Bulgarien. Nu var det bråttom, biljetter skulle fixas fram omedelbart.

Läs mer: Få tvångsgiften tas till domstol 

Yonathan fick panik. Det enda han kunde tänka på var att försöka stoppa giftermålet. Han ringde kuratorn på skolan som blev orolig när Yonathan slutade svara på hennes meddelanden. Kuratorn kontaktade både socialtjäst och polisen. Det slutade med att föräldrarna greps i hemmet sent en kväll precis före planerad avresa.

– Det var hemskt, jag ville inte förlora min familj. Men jag måste få leva mitt liv, jag drömmer om universitetet nu, säger Yonathan.

Hans föräldrar har hela tiden nekat till att de försökt gifta bort honom, men tingsrätten menar att hans berättelse är trovärdig, medan föräldrarna ändrat sina uppgifter flera gånger under utredningen. Även kuratorn har hört föräldrarna säga att de ska gifta bort sonen. Tingsrätten bedömer också att brottsplanen var konkret – kontakt hade tagit med den tilltänktas familj.

För Yonathan har allt förändrats. Ibland är han rädd att någon i släkten ska hämnas på honom, hämnas för att han skämt ut familjen. 

Hur vågade du?

– Jag fick stöd och hjälp – av lärare, av kuratorn, av människor som vill hjälpa mig att utvecklas. Jag hoppas alla som utsätts för det här får samma stöd, vill man inte bli bortgift så måste man be om hjälp. Det fick jag.

– Och nu hoppas jag att Sverige ska stå upp för sina värderingar och inte låta människor från anda kulturer gifta bort sina barn. Att Sverige ska informera – både barn och föräldrar – om att så får man inte göra här. Jag tror faktiskt att många inte ens vet det.

Samtalen till den nationella stödtelefonen ökar

Under 2017 ringde 798 personer i 600 olika ärenden  till den nationella stödtelefon som upprättats för personer som har behov av stöd, råd och hjälp när det gäller hedersrelaterad brottslighet. Det är en ökning från 187 ärenden 2014.

85 procent av samtalen kom från kvinnor, 15 från män. Minst 53 procent av de utsatta är under 18 år.

I 17 procent av fallen (139 personer) handlar det om oro för planer på tvångsgifte. Av dem har 56 personer först utomlands eller hållits krav utomlands i samband med ett tvångsgiftermål under 2017. Sedan 2014 har 135 personer blivit bortförda för att giftas bort utomlands.

Källa: Länsstyrelsens i Östergötland, Nationellt kompetenscenter.

 

 

FOTONOT 1: Yonathan heter egentligen någonting annat.

FOTNOT 2: Stämpling  är en juridisk term som innebär att någon i samråd med annan beslutar att utföra ett brott eller försöker förmå annan att utföra brott eller erbjuder sig eller åtager sig att utföra ett brott. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.