Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Yrkar på 16 års fängelse i bunkermål

Fallet har uppmärksammats även av utländsk press. En brittisk tidning kallade 38-åringen en svensk Josef Fritzl, den österrikiske man som höll familjemedlemmar inlåsta i källaren i flera år.
Fallet har uppmärksammats även av utländsk press. En brittisk tidning kallade 38-åringen en svensk Josef Fritzl, den österrikiske man som höll familjemedlemmar inlåsta i källaren i flera år. Foto: Polisen

Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff för den 38-årige läkare som drogade, förde bort och höll en kvinna inlåst i en bunker.

– Jag yrkade på 15–16 års fängelse, säger åklagare Peter Claeson till TT

Läkaren har åtalats för grov våldtäkt och människorov. Han har erkänt det mindre allvarliga brottet olaga frihetsberövande men nekar till våldtäktsanklagelserna.

Kvinnan hölls inlåst i nästan en vecka. Syftet, enligt åklagaren, var att hon skulle hållas där i flera år som en sorts ”flickvän”.

Läs mer: Bunkermannen hade hittat sin ”drömkvinna”

I en paus i dagens förhandling, som hölls bakom stängda dörrar, berättar den bortförda och inlåsta kvinnans målsägandebiträde Jens Högström att även han ställt frågor till 38-åringen under förmiddagen.

På frågan om mannen visar någon ånger svarar Högström:

– Det känns som att han ångrar gärningen men han visar inget medlidande för min klient.

I polisförhör i höstas sade kvinnan:

– Jag visste inte om han skulle våldta mig, eller tortera mig eller mörda mig.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Åklagare Peter Claeson har tidigare berättat att 38-åringen även misstänks för andra brott.

– Det finns indikationer på att det har funnits andra personer som varit tilltänkta för att låsas in, sade Claeson då.

Nu kommenterar försvarsadvokat Mari Schaub brottsmisstankarna.

– Han har delgetts misstanke för två fall av försök alternativt förberedelse till olaga frihetsberövande eller människorov, säger hon till TT.

Schaub vill inte berätta när brotten ska ha begåtts eller vilka de eventuella offren är, men i polisförhör har den utsatta kvinnan berättat att 38-åringen pratat om att ta en kändis till bunkern.

Slutanförandena i målet kan hålls i dag bakom stängda dörrar – som resten av målet, bortsett från den inledande sakframställan den 25 januari.

Den utsatta kvinnan dolde då sitt ansikte med ett par mörka glasögon och en stor sjal som hon lindat om huvudet.

Resten av rättegången har hållits bakom stängda dörrar av hänsyn till offret.

Bild i text: Peter Claeson, åklagare. Foto Jonas Ekströmer/TT

Fakta. Fånge i nästan en vecka
  • 10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.
  • 12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.
    38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil. Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.
  • 18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.
    38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.
    När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.