Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Yrkar på sju års fängelse för bluffläkaren

Sju års fängelse yrkade chefsåklagare Jonas Almström på när rättegången mot den så kallade bluffläkaren avslutades vid Göteborgs tingsrätt.

– Maxstraff för grovt bedrägeri är sex år. Men vid upprepad brottslighet kan man gå utöver det, säger åklagaren till TT.

Den 46-årige mannen har stått åtalad för grovt bedrägeri, och försök till grovt bedrägeri, mot 76 äldre personer runt om i landet. Nästan alla drabbade är äldre kvinnor.

– Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, säger Jonas Almström.

Sedan har han på olika sätt förmått dem att betala ut pengar för medicinen.

Även mannens fru sitter häktad misstänkt för delaktighet i de grova bedrägerierna.

– Det framkom, tycker jag, graverande uppgifter i hennes vittnesmål, säger Jonas Almström.

Hon greps i Paris i december enligt en europeisk arresteringsorder och utlämnades till Sverige i början på mars.

Dom mot mannen meddelas den 27 mars.

Läs mer: 94-åring hjälpte polisen att gripa misstänkt bedragare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.