Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-107-dodsfall-i-covid-19-har-rapporterats/

SVERIGE

Ytterligare 107 dödsfall i covid-19 har rapporterats

34 min. Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter höll sin dagliga pressträff.

Ytterligare 107 dödsfall i covid-19 har rapporterats in under det senaste dygnet. Det har under den senaste veckan skett en viss minskning av antalet nya intensivvårdsfall i Sverige, men de som behandlas behöver behandlas länge.

– Trycket på vården är fortfarande högt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

2.462 personer har totalt dött av coronaviruset i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Ytterligare 107 fall har rapporterats in under det senaste dygnet. Totalt 20.302 personer har nu bekräftats vara smittade med covid-19 i Sverige, varav 1.435 har behövt intensivvård.

– Trycket på vården är fortfarande högt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens.

Epidemin kan ha börjat skifta fokus till andra regioner där det börjar bli mer fall. En stor ökning av fall har till exempel skett i Halland och Värmland, det är dock oklart om det rör sig om fall över längre tid som anhopats, enligt Anders Tegnell.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger, särskild rådgivare på MSB.
Foto: Anders Wiklund/TT

Rapporteringen av dödsfall präglas fortfarande av en lång eftersläpning, först efter nio dagar i genomsnitt har 90 procent av fallen rapporteras in.

– Vi har 2.500 avlidna, det är en väldigt hög siffra som vi inte sett i någon annan sjukdom på väldigt länge. Men vi har lyckats hålla kurvan under den streckade, som markerar vårdens kapacitet. Det är många som sliter för att vi ska vara där, vi får absolut inte släppa på det nu, det här är långt ifrån över, säger Anders Tegnell.

Antalet disponibla iva-platser, just nu 1.096, fortsätter att öka i Sverige. Antalet patienter med covid-19 som vårdas inom intensivvården uppgår till 549 personer. Samtidigt vårdas 1.884 personer med covid-19 inom vården utanför iva.

– 77 procent är alltså inte inneliggande på iva, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Foto: Anders Wiklund/TT

Samtidigt fortsätter Socialstyrelsen att få in begäran om skyddsmateriel från regionerna.

– Det senaste dygnet har det kommit in begäran från 7 regioner.  Det är väldigt positivt att processen för att fördela till kommuner är igång och att rätt skyddsutrustning hamnar på rätt nivå i landet, säger Taha Alexandersson.

Trots att kurvorna för sjukdomen ser ut att avta kommer sjukvårdens ansträngningsgrad att ligga några veckor efter. Det är hårt belastat och inte jämnt fördelat.

– Men ingen är bortprioriterad, det finns vård för alla, säger Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen.

En fråga som kommer upp är om barn till föräldrar som hör till riskgrupper bör stanna hemma.

– Om en sådan strategi skulle fungera skulle man behöva skära av barns alla andra kontakter under hela dygnet och lång period. Vägt mot att riskerna att bli smittad av barn är låg blir det orimligt. Barn har rätt till och skyldighet att vara i skolan, även om föräldrar hör till riskgrupper, förklarar Thomas Lindén.

Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, berättade om den informationskampanj om covid-19 myndigheten bedriver. När man undersökt effekten av kampanjen uppger over 80 procent av de som svarat i en undersökning att de sett MSB:s annonser eller filmer. 85 procent av de som sett myndighetens annonser och filmer uppger att de tycker budskapet är tydligt.

– Det viktiga nu är att hålla i alla goda beteenden. Fortsätt följa myndigheternas råd, fortsätt att vara källkritisk, säger Svante Werger.

Läs mer: DN:s liverapportering om det nya nya coronaviruset

Läs mer: Läckberg känner sig överkörd om kritiserade coronatester

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt