Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-117-avlidna-i-covid-19-registrerade-i-sverige/

Sverige

Ytterligare 117 avlidna i covid-19 registrerade i Sverige

40:20. Myndigheter höll sin dagliga pressträff om coronaviruset. Anders Tegnell: ”Stora skillnader i olika delar av landet”.

Ytterligare 117 personer har under det senaste dygnet registrerats som avlidna i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Totalt har därmed 3.646 personer i Sverige avlidit i sjukdomen.

Det är enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tydligt att man ser en minskning i antalet personer som intensivvårdas. Men de som läggs in ligger också inne väldigt länge, med en medelvårdtid på åtminstone 2-3 veckor. 

– Men det läggs i alla fall in färre, men återigen det är stora skillnader i olika delar av landet, säger Anders Tegnell under fredagens presskonferens. 

Anders Tegnell säger att han hört berättelser om personer som helt stängt in sig och inte går ut av rädsla för att bli smittad. Enligt Anders Tegnell behöver man inte stänga in sig.

– Vi hör så mycket om äldre som inte mår bra av isolering och alla goda exempel där man kan ha kontakter är bra. Även om man inte kan krama barnbarn kan man till exempel träffa dem ute i trädgården. 

Taha Alexandersson på Socialstyrelsen och statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen och statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar att antalet kritiskt sjuka som vårdas på IVA fortsätter att minska. Förra fredagen redovisade man att efter höga siffror man till slut nått en nivå där färre än 500 personer med covid-19 intensivvårdats. Nu understiger man 400.

– Det är första gången sedan vecka 13 och 14, de veckor som vi fick flest begäran om stöd, säger Taha Alexandersson.

Ingen region har rapporterat någon ökning av inneliggande på intensivvården under de senaste fem dagarna, tvärtom rapporteras minskningar. 

– Men det är en ojämn belastning. Ju lägre kapacitet du har från början, desto snabbare kan det slå i taket. Där kan vi stötta med respiratorer och åtgärder, säger Taha Alexandersson. 

Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, berättar att både själva intensivvården men också själva rehabiliteringen pågår ovanligt länge när det kommer till covid-19. Han säger att kapaciteten för rehabilitering också därför måste öka och att man släppt flera kunskapsverktyg kring detta.

Enligt Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), visar en ny opinionsundersökning man genomfört att 40 procent av svenskarna inte stärkt sitt hushålls beredskap för framtida kriser. Drygt hälften svarar att de gjort det eller planerar att göra det. Man har också undersökt svenskarnas inställning till Sveriges strategi för att hantera covid-19.

– I undersökningen försvaras den på frågan är om människor upplever att det är ett rimligt ansvar som myndigheterna lagt på allmänheten. Över 60 procent anser att det är rimligt.