Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-45-avlidna-i-covid-19/

SVERIGE

Ytterligare 45 avlidna i covid-19

34:15. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Totalt 3.743 personer har hittills avlidit i covid-19 i Sverige. Just nu intensivvårdas 383 personer, en något högre siffra än under gårdagen.

– Men vi är inne på den femte dagen i rad när vi har under 400 personer inlagda på intensivvård med covid-19, säger Taha Alexandersson från Socialstyrelsen under en pressträff.

Ytterligare 45 personer har rapporterats avlidna i covid-19 under det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Antalet nya fall i Europa har gradvis sjunkit vecka för vecka sedan april. Det berättar Sara Byfors, enhetschef vid enheten för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff med Sveriges myndigheter.

– Man kan se att smittan varit i en platå, men olika i olika världsdelar. I Europa går smittspridningen ned, säger Sara Byfors.

Situationen på landets sjukhus är stabil men ansträngd, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Just nu intensivvårdas 383 personer, en något högre siffra än under gårdagen.

– Men vi är inne på den femte dagen i rad när vi har under 400 personer inlagda på intensivvård med covid-19, säger Taha Alexandersson.

I dag finns det ledig kapacitet i alla Sveriges regioner.

– Vi är i alla fall inte nere på noll vilket förhoppningsvis skapar lite andrum för den extremt hård pressade vårdpersonalen, säger Taha Alexandersson.

I dag finns det ledig kapacitet i alla Sveriges regioner.
I dag finns det ledig kapacitet i alla Sveriges regioner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialstyrelsen har tillsammans med chefsläkare på regionerna tagit fram en checklista för ledare i hälso- och sjukvården som ska vara ett stöd för planering av vården under pandemin, berättar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Socialstyrelsen ger ut föreskrifter och allmänna råd. Allmänna råd på kanslisvenska är väldigt bindande föreskrifter, det är inga allmänna tips och glada inspel, säger Thomas Lindén.

Som svar på medierapportering i ämnet säger Thomas Lindén att det i dag inte finns någon brist på syrgas hos leverantörer. För symtomlindring i palliativ vård finns det olika vårdmodeller, varav vissa innefattar syrgas.

– Om man ska använda syrgas kräver det en personal som har utbildning för det är van vid det.

Totalt ett par 100.000 personer räknas in i gruppen samhällsviktig verksamhet, vars provtagningar staten nu kommer att betala kostnaden för. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har lagt ut ett underlag med en lista med nyckelpersoner som är särskilt prioriterade att testa, inom den så kallad prioriteringsgrupp tre.

– Just nu är det inte kritiskt att testa folk i den här gruppen, men kommer man igång med att testa de personerna så står man bättre rustad i framtiden, förklarar Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt