Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ytterligare 57 sajter hackade

På tisdagen framkom att sajten Bloggtoppen.se hade hackats och 90.000 lösenord läckt. Men nu växer härvan. Lösenord från ytterligare 57 sajter har läckt ut på internet – totalt har nu nästan 180.000 personer drabbats, uppger Aftonbladet.

Samma användare som publicerade datafilen med drygt 90.000 lösenord publicerade också en annan lista – nu med 57 sajter som hackats.

Totalt har, uppger Aftonbladet, inloggningsuppgifter och lösenord till nära 180.000 konton avslöjats.

listan över drabbade sajter finns bland andra bildalbumet.se, dagensps.se, emusic.se, mchuset.se och genealogi.se.

Merparten av de användarupgifter som publicerades tillhör vanliga privatpersoner, men också journalister, riksdagsmän och andra politiker.

– Jag kan inte påminna mig om att någon attack varit så här stor de senaste åren, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare som bland annat arbetat på Säpo och Symantec och nu är på Sveriges Radio, till Aftonbladet.

Värst drabbade bland de politiska partierna är Moderaterna, därefter Folkpartiet.

Bloggtoppen drivs som ett fritidsprojekt av örebroaren Jimmy Holmlund, 27. Han går nu igenom sina loggar för att hitta när och hur attacken skedde. Nu funderar han på att lägga ner tjänsten.

– Det är helt enkelt för mycket jobb att få den säker igen och den tiden har jag inte. Det troliga är att jag stänger sajten, säger Jimmy Holmlund till DN.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.