Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 22:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-69-personer-avlidna-i-covid-19/

SVERIGE

Ytterligare 69 personer avlidna i covid-19

20:21. Myndigheter höll sin dagliga pressträff.

Ytterligare 69 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige.

Smittspridningen har gått ned, konstaterar Folkhälsomyndigheten. På onsdagens presskonferens var stort fokus immunitetens och antikropparnas påverkan på epidemin.

Uppdatering 200514 15.20: Texten har tillfogats en rättelse

Smittspridningen i Sverige är lägre än tidigare, konstaterade Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Det är samma trend som tidigare. Det har planat ut på en ny nivå, sade hon.

Totalt har nu 3.529 personer dött i covid-19 och 28.582 har bekräftats sjuka.

Under presskonferensen redovisades utvecklingen av covid-19 i några av Sveriges län. I Östergötland, där man tidigare haft höga siffror, ser man en ganska tydlig avplaning.

Den minskade smittspridningen märks inte minst i antalet personer som just nu vårdas intensivt för covid-19. Siffran uppgick på torsdagen till 413 personer, betydligt färre än när siffran uppgick till över 550 personer under slutet av april.

– Sammanfattningsvis är det fortsatt hårt belastat i sjukvården men ett stabilt läge, säger Johanna Sandwall från Socialstyrelsen.

Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten
Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att en spansk rapport visat att endast fem procent av landets befolkning har byggt upp antikroppar mot covid-19 blev just immunitet temat på presskonferensen.

Sara Byfors menar att rapporten inte ändrar svenska myndigheters strategier.

– Jag är inte säker på urvalet av personer och hur hög känslighet testet har. För oss ändrar det inget i sak. Men det är intressant att få data i Sverige för att kunna göra en sådan bedömning. I Spanien såg man stora skillnader regionalt.

Kunskapen är fortfarande mycket liten om hur mycket antikroppar man måste ha för att vara immun mot covid-19, menar Sara Byfors. Men samtidigt säger hon att antalet som genomgått sjukdomen är intressant information för att kunna förutspå smittspridningen.

– Det är ett faktum att ju fler som har haft sjukdomen desto färre kan föra vidare sjukdomen. Det man vet från andra virus. Det finns då färre som viruset kan sprida sig till och då tar det stopp i smittkedjor, säger hon.

På frågan om den kritik som 22 forskare under torsdagen på DN Debatt riktade mot Folkhälsomyndighetens strategi säger Sara Byfors att kritiken är svår att bemöta eftersom hon inte håller med forskarna om att Sveriges strategi skulle bygga på att åstadkomma en flockimmunitet.

– Vår strategi är inte flockimmunitet, vår strategi är att bromsa smittan från sjukvården och riskgrupperna. Deras bedömning får stå för dem. Det är inte vår strategi.

Hon menar att om flockimmunitet skulle vara den svenska strategin så skulle det innebära att Folkhälsomyndigheten släppte smittan helt fri, vilket skulle överbelasta svensk sjukvård.

– Det handlar ju mer om hur viruset fungerar. Sedan får man se, kommer det ett vaccin får vi immunitet på annat sätt. Det är klart att immunitet i befolkningen blir ju en effekt, men det är mer ett faktum än en strategi, säger hon.

Läs mer:

Spansk studie om antikroppar oroar inte Tegnell

Epidemiolog: Vi måste sammanställa fler svar

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig siffra över antalet avlidna i Sverige.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt